Szíriai csapatkivonás: Trump meggondolta magát?

Mintegy 200 amerikai katona, „egy kicsiny békefenntartó csoport” bizonyos ideig Szíriában marad – tudatta közleményében Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője.

A közlemény nem tért ki arra, hogy a „bizonyos ideig” megfogalmazás mit takar. A kommünikét a szóvivő azt követően hozta nyilvánosságra, hogy Donald Trump amerikai elnök telefonon egyeztetett Recep Tayyip Erdogan török államfővel. Huckabee Sanders hangsúlyozta: a két politikus egyetértett abban, hogy „folytatni kell Szíriában egy biztonsági övezet kialakítását”.

Az amerikai elnök tavaly decemberben rendelte el a Szíriában lévő, mintegy kétezer főt számláló kontingens kivonását. Döntését értetlenséggel, felháborodással és bírálattal fogadták mind republikánus, mind demokrata párti körökben. Jim Mattis védelmi miniszter részben emiatt nyújtotta be lemondását.

Az elnökre azóta folyamatosan nyomást gyakoroltak – köztük John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó is – annak érdekében, hogy ne rendelje haza valamennyi amerikai katonát. Egyesek attól tartottak, hogy megnövekszik Irán befolyása a térségben, mások azt hangoztatták, hogy a teljes kivonulás lehetővé tenné az Iszlám Állam nevű terrorszervezet feléledését és ismételt megerősödését.

Az amerikai támogatást élvező Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű kurd-arab ernyőszervezet pedig azért szorgalmazza az amerikai katonák maradását, mert attól tart, hogy meg kell védeni a kurdokat Törökországtól. Az SDF fő ereje ugyanis a kurd Népvédelmi Egységek (YPG) nevű milícia, amelyet Ankara terrorszervezetnek tekint, és ismételten katonai akciót helyezett kilátásba ellene.

Amerikai sajtójelentések szerint Donald Trump hetek óta fontolgatta, hogy mégis maradjon kisebb katonai kontingens Szíriában.