Lengyel kormányfő: egyéni bűnök történtek a holokauszt idején

A lengyel miniszterelnök azt elismeri, hogy a lengyelek közül egyesek érintettek voltak a holokauszt idején elkövetett szörnyű bűnökben, ahogy más nemzetek esetében is történt, de az általánosítást nem fogadja el. Mateusz Morawiecki a Haaertznek adott interjút a Varsó és Jeruzsálem között kiújult vita ügyében.

Morawiecki szerint az, amit Jiszrael Kac mondott, elhangozhat egy radikális szélsőséges szájából, de nem egy külügyminiszteréből.

Amikor először hallottam Kac kijelentéséről, el se akartam hinni. Azt viszont megértem, hogy a választási kampányban egyes politikusok címlapra szeretnének kerülni. – mondta a lengyel miniszterelnök.

A botrányt okozó kijelentés az új, izraeli ügyvezető külügyminiszter első tévés szereplésén történt. Kac felidézte a néhai Jichak Samir kormányfő mondatát, amely szerint „a lengyelek az anyatejjel szívták magukba az antiszemitizmust”.

Azzal nincs gondom, ha valaki arról beszél, hogy a kegyetlen, ördögi, embertelen háborúban voltak egyéni bűnösök a lengyelek között, mert voltak, ahogy minden más nemzet esetében is, de ha ilyen sztereotípiákat használnak, hogy a lengyelek az anyatejjel szívták magukba az antiszemitizmust, az ugyanolyan rasszizmus. – mondta a lengyel miniszterelnök.

Morawiecki azt követően mondta le a részvételét az emiatt meghiúsult jeruzsálemi V4-es találkozóról, hogy elhangzottak Kac szavai. Már előtte is feszült volt a viszony, mert a The Jerusalem Post pontatlanul idézte Netanjahu Varsóban elhangzott szavait. Úgy állították be, mintha az izraeli miniszterelnök a lengyel népre mondta volna, hogy együttműködtek a nácikkal, miközben a kormányfő arról beszélt, hogy egyes lengyelek működtek együtt.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök fotó: EPA/RADEK PIETRUSZKA

A lengyel kormányfő szerint az sem igaz, hogy országában komoly probléma lenne a zsidók elleni gyűlölet. Ugyan valamennyire létezik antiszemitizmus, de szerencsére ez nem jelentős – fogalmazott Morawiecki.

Lengyelország azon kevés uniós tagállamok egyike, ahol csökken az antiszemita cselekmények száma, míg számos más helyen nyugtalanító fejleményeknek vagyunk tanúi – tette hozzá a lengyel kormányfő.

Jiszrael Kac azóta szintén reagált a kijelentését követő vitára. Azt mondta: nem bánta, amit a lengyelek antiszemitizmusáról mondott.

Nem sajnálom, amit mondtam, holokauszttúlélők gyereke vagyok, és amikor a múltról kérdeznek, akkor az igazat kell mondanom. Sok lengyel vett részt és működött együtt a nácikkal a holokausztban, és széleskörű volt az antiszemitizmus a második világháború előestéjén és alatt Lengyelországban. – jelentette ki az ügyvezető külügyminiszter.

„De ez nem akadályozza meg, hogy manapság együttműködjünk a lengyel kormánnyal stratégiai kérdésekben”- tette hozzá.