Hazatérne Amerikába a Dzsihád Anyja

Pert indított az amerikai kormány ellen a korábban az Iszlám Államhoz csatlakozó fiatal nő, Hoda Muthana apja lánya visszatérése érdekében.

Muthana Szíriában csatlakozott a dzsihadista szervezethez, de az Egyesült Államok kormánya elutasítja visszatérési kérelmét.

Az apa, Ahmed Ali Muthana a szövetségi bírósághoz benyújtott keresetében azzal érvel, hogy 24 éves lánya amerikai állampolgár, mivel az Egyesült Államokban született,  ezért joga van visszatérni az országba másfél éves kisfiával együtt.

Az apa ügyvédjei közleményben tudatták: Hoda Muthana arra számít, hogy amennyiben visszatérhet az Egyesült Államokba, terrorizmus támogatásáért bíróság elé állítják. „Muthana asszony nyilvánosan beismerte tetteit, és felelősséget vállalt cselekedeteiért” – fogalmaztak az ügyvédek hozzátéve, a nő tisztában van azzal, hogy „tönkretette a saját életét, de nem akarja a gyermeke életét is tönkretenni”.

Hoda Muthana a keleti parti New Jersey államban született, és a déli Alabamában, muzulmán családban nőtt fel, ott kezdte el felsőfokú tanulmányait is. Négy évvel ezelőtt Törökországon keresztül Szíriába, az Iszlám Állam terroristái által ellenőrzött, úgynevezett kalifátus területére szökött. Alabamában élő családjának az mondta, hogy a főiskolával utazik tanulmányútra török földre.

A „kalifátusban” háromszor is házasságot kötött a terrorszervezet tagjaival, egyiküktől 18 hónappal ezelőtt kisfia született. Felvette az Umm Dzsihád, azaz a Dzsihád Anyja nevet, és tanúja volt kivégzéseknek. Az egyik közösségi portálon közzétett fényképei tanúsága szerint örömmel üdvözölte a lefejezéseket, 2015-ben pedig az azóta már lezárt Twitter-fiókján az amerikaiakat is harcra szólította fel.

Nemrégiben egy kanadai-amerikai kettős állampolgárságú nővel együtt megadta magát az Iszlám Állam ellen harcoló koalíciós erőknek, jelenleg egy északkelet-szíriai menekülttáborban őrzik. Bocsánatot kért az Iszlám Állam támogatásáért, és azt kérelmezte, hogy kisfiával együtt visszatérhessen az Egyesült Államokba.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szerdán közleményben jelentette be, hogy Hoda Muthana nem térhet vissza az Egyesült Államokba. „Nem amerikai állampolgár, nincs érvényes amerikai útlevele és beutazási vízuma, és nincs is joga amerikai útlevélhez. Ezért nem engedélyezik beutazását az Egyesült Államokba” – szögezte le a közlemény.

Az amerikai alkotmánynak a polgárháború után, 1868-ban ratifikált 14. kiegészítése az Egyesült Államok területén születő, csaknem valamennyi gyermeknek automatikusan megadja az amerikai állampolgárságot. Kivételek ez alól az Egyesült Államokban szolgálatot teljesítő diplomaták gyermekei.

Csütörtökön kiderült az is, hogy Hoda Muthana útlevelét 2016 januárjában az Obama-kormányzat bevonta.