Erdogan lecsap a „gülenista” katonákra

Elfogatóparancsot adott ki az isztambuli főügyészség a fegyveres erők 295 aktív szolgálatos tagja ellen azzal a gyanúval, hogy kapcsolatban állnak a 2016-os katonai puccskísérletért felelőssé tett „gülenista hálózattal”.

Az ügyészség szerint a gyanúsítottak rendszeresen kommunikáltak telefonon a mozgalom ügyeiről. Az érintettek között van mások mellett két ezredes, egy alezredes, nyolc őrnagy, tíz százados, 73 főhadnagy és nyolc hadnagy is.

Száznegyvenhét embert a szárazföldi erőktől, 27-et a légierőtől, 91-et a haditengerészettől, 22-őt a csendőrségtől, 8-at pedig a parti őrségtől keres a rendőrség. A pénteki hatósági műveletnek Isztambul a központja, de az előállítások az ország 81 tartományából még további 58-ra kiterjednek.

A török vezetés a hatalomátvételi kísérletért az 1999 óta az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónokot és nemzetközi mozgalmát vádolja. Gülen tagadja, hogy köze lett volna az incidenshez. Ankara szerint a terrorszervezetnek nyilvánított hálózat tagjai céltudatosan, hosszú évek alatt szivárogtak be az állami szférába, így a fegyveres erőkbe is.

A feltételezett gülenisták elleni fellépés 2016 júliusa óta szakadatlan. Süleyman Soylu török belügyminiszter múlt szerdán egy televíziós interjúban arról számolt be, hogy eddig összesen több mint 500 ezer embert vettek őrizetbe azzal a gyanúval, hogy közük lehet a mozgalomhoz és azon keresztül az összeesküvéshez. Köztük katonákat, rendőröket, bírákat, ügyészeket, tanárokat, orvosokat, üzletembereket, újságírókat. Mintegy 31 ezren még továbbra is előzetes letartóztatásban ülnek.

A rendszeres tisztogatások nem közvetlenül csak a puccsistákat sújtják, hanem a hálózat tagjait és Gülen támogatóit is, ami miatt számos nemzetközi bírálat érte a török kormányzatot.