Első EU-Arab Liga csúcs: a migráció és a biztonság a főbb témák közt

A biztonság, a migráció és a gazdasági fejlődés lesz az Európai Unió és az Arab Liga első csúcstalálkozójának fő témája az egyiptomi Sarm-es-Sejkben. A vasárnap kezdődő kétnapos tanácskozáson várhatóan huszonnégy uniós állam-, illetve kormányfő vesz részt, továbbá Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke. 

Ivan Surkos, az Európai Unió egyiptomi képviseletének vezetője szerint a tárgyalásokat három csoportba szervezték: az Európa és az arab országok közötti gazdasági együttműködés, a globális kihívások és a regionális kérdések.

A globális kérdések között vitatják meg a felek a multilateralizmus, az éghajlatváltozás, a migráció és a biztonság ügyét. A regionális témák között szerepel az izraeli-palesztin konfliktus, a szíriai, a jemeni és a líbiai háború.

A csúcstalálkozón Angela Merkel német kancellár és Theresa May brit kormányfő is jelen lesz. Emmanuel Macron francia elnök és Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök azonban távol marad a sarm-es-sejki csúcstól, csakúgy, mint Lettország és Litvánia vezetői.

Bár a találkozó témái között nem szerepel a brit európai uniós tagság megszűnése (Brexit), Theresa May informálisan találkozik Donald Tuskkal vasárnap délután. A brit kormányfőre egyre nagyobb nyomás nehezedik, mivel még mindig nem világos, az Egyesült Királyság milyen körülmények között fog kiválni az Európai Unióból. A kilépés tervezett időpontja március 29.

A szervezésnél felmerült annak kérdése, hogy az Arab Liga részéről ellentmondásos vezetők is részvételére is számítani lehet a csúcson. Köztük van Omár el-Basír szudáni elnök, aki ellen nemzetközi büntetőeljárás van folyamatban háborús bűncselekmények vádjával. Basírról egyelőre nem tudni, hogy jelen lesz-e a csúcsértekezleten.

Egy másik ellentmondásos vezető Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös, akinek súlyosan csorbult nemzetközi megítélése Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságíró tavaly októberi meggyilkolása miatt. A nyugati országok nagy része szerint Szaúd-Arábia de facto vezetője közvetlenül érintett volt a gyilkosságban. Egy uniós tisztségviselő Mohamed bin Szalmán részvételével kapcsolatban azt mondta, hogy az EU tudomása szerint Szalmán szaúdi király vezeti az olajmonarchia küldöttségét.

Az arab országok vezetői közül részt vesz a tanácskozáson Szaad Haríri libanoni kormányfő, Barhám Száleh iraki államfő és Bédzsi Káid esz-Szebszi tunéziai elnök.