A lengyel és a litván elnök támogatja Ukrajna EU- és NATO-csatlakozását

Támogatásáról biztosította Ukrajna EU- és NATO-csatlakozásai törekvéseit Andrzej Duda lengyel és Dalia Grybauskaite litván elnök, amikor pénteken ukrán partnerükkel, Petro Porosenkóval együtt a lengyel-litván-ukrán gépesített lövész dandár parancsnokságát látogatták meg a lengyelországi Lublinban. 

Grybauskaite szerint Ukrajna biztonsága az egész térség biztonságának sarokköve. „Tudjuk, mit jelent, ha megtámadnak” – jelentette ki, érvelve a Kijevnek nyújtott katonai, humanitárius és pénzügyi támogatás fontossága mellett.

A litván elnök szerint a NATO tagjai számára „nagyon fontos, hogy Ukrajna továbbá is azon az úton halad, amelyért érdemes megküzdeni”.

Duda örömét fejezte ki a három ország katonáinak közös szolgálatteljesítése felett, különösen Ukrajna NATO-csatlakozási törekvései kapcsán domborította ezt ki. Ha „együtt sorakozunk fel (…) tiszteletet keltünk, és sokkal nehezebb dönteni az ellenünk irányuló akármilyen támadásról” – hangsúlyozta.

Porosenko megköszönte azt a támogatást, amelyet Varsó és Vilnius a nemzetközi színtéren, többek között az ENSZ fórumán nyújt Ukrajna területi egységét illetően. Szerinte egy „teljes értékű” ENSZ-misszió „elősegítené a békét a megszállt területen”. Kijev tavaly kérte a világszervezettől, hogy békefenntartó missziót vezényelje ki kelet-Ukrajnába.

Az ukrán elnök azt is elmondta: számít annak a nemzetközi nyomásnak a megerősítésére, amelyet Oroszországra a szankciós mechanizmusok gyakorolnak. Aláhúzta: Ukrajna jelenleg nemcsak saját szuverenitását védi, hanem szabadságot is a NATO keleti szárnyán.

A lublini székhelyű lengyel-litván-ukrán gépesített lövész dandárt válsághelyzetek kezelésére, különösen az Európai Unió, a NATO és az ENSZ békemisszióiban való részvételre szánják. A mintegy 4 ezer fős alakulat az uniós harci csoportok mintájára szerveződött, 2017 januárjában érte el a NATO-követelményeknek megfelelő teljes harckészültséget. Mindegyik ország egy-egy gépesített lövész zászlóaljjal járul hozzá, amelyek saját elhelyezési körzetükben maradnak, csak a hadgyakorlatok és missziók végrehajtása során kerülnek közös parancsnokság alá.