40 ezer futó vett részt a 11. Tel Aviv Maratonon

Az idei versenyen rekordot döntött a női jelentkezők száma.

Péntek délelőtt rendezték meg az idei Tel Aviv Maratont, ahol több tízezer futó állt rajthoz. A résztvevőket a város polgármesterének, Ron Huldainak vezetésével indították útnak.

Tel Aviv-Jaffa régóta a világ legnagyobb és vezető városai között szerepel – úgy mint New York, Párizs és London. Ennek egyik bizonyítéka a Tel Aviv Maraton is

– fogalmazott beszédében az izraeli polgármester.

A versenyen idén is több távra nevezhettek a résztvevők: a Jerusalem Post értesülései szerint teljes maratoni távra összesen 2 940, félmaratoni távra pedig 10 360 fő jelentkezett. Mindezek mellett 10 és 5 kilométeres szakaszon is indulhattak a futók, akiknek száma a 40 ezret is elérte. A legkisebbeknek „mini maratonnal” készültek a szervezők, és handbike-os útvonal is szerepelt a versenyszámok között.

A nemzetközi sporteseményre idén is sokan érkeztek külföldről, és összesen 2 540-en döntöttek úgy, hogy más ország képviseletében futnak a zsidó állam területén megrendezett versenyen. A maraton másik különlegességét jelentette, hogy rekordot döntött a női jelentkezők létszáma, és immáron 40 százalékban képviseltette magát a gyengébbik nem.

Izrael hamarosan egy másik nemzetközi futóversenynek is otthont ad, és Jeruzsálem utcáin is megjelennek a futás szerelmesei. Csere Gáspár, a riói olimpiai csapat magyar versenyzője lapunknak elmondta, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan a magyar csapat idén is készül az eseményre, amit március 15-én rendeznek a zsidó államban.

Csere Gáspár (bal) a 2018-as Jeruzsálem Maratonon.

Közel száz fővel készülünk kiutazni Izraelbe, hogy részt vegyünk a versenyen. Mint minden évben, most is izgalommal várjuk az eseményt

– mondta a sportoló, aki eddig három ezüst és egy bronzérmet szerzett Jeruzsálemben.