Az anticionizmus is antiszemitizmusnak számít majd Franciaországban

Emmanuel Macron francia államfő bejelentését tucatnyi antiszemita falfirka megjelenése előzte meg Párizsban.

Újabb antiszemita feliratok jelentek meg csütörtökre virradóra párizsi épületek falain, ezúttal az elegáns Plaisance negyed utcáiban. A XVI. kerületi önkormányzat feljelentést tett — jelentette az MTI.

Az eset alig egy nappal azután történt, hogy politikai pártok felhívására tízezrek tiltakoztak mintegy hetven francia városban az elmúlt hetekben elkövetett antiszemita támadások ellen. Párizsban mintegy 20 ezren gyűltek össze a République téren, miközben Emmanuel Macron államfő a Soá emlékhelyen koszorúzott a két parlamenti ház elnökének kíséretében.

A legújabb vandalizmusról közzétett fotók alapján az Alésia utca egyik házának bejáratán „mocskos zsidó”, illetve „kifelé” felirat, valamint egy horogkereszt látható. Hasonló feliratok jelentek meg egy nyilvános vécé falán és egy közeli autóbusz-megálló egyik padján, valamint egy másik épületen is, egy orvos névtábláján.

Foto: MTI

Ezek a jelentések szinte mindennaposak Franciaországból. Két napja Elzász tartományban közel 100 sírra festettek gyűlölködő jeleket ismeretlenek, a hétvégén egy zsinagógába igyekvő férfi lábára lőttek tinédzserek, de több esetben is történt hasonló zsidóellenesség. Nem véletlen, hogy szakértők 74%-os növekedést rögzítettek a zsidó közösségek ellen tapasztalt indulatokban tavaly.

Emmanuel Macron francia államfő intézkedéseket jelentett be az zsidók elleni gyűlöletkeltés visszaszorítására és megbüntetésére. Szerda este a Franciaországi Zsidó Intézmények Tanácsának (CRIF) éves vacsoráján elítélte „az antiszemitizmusnak a második világháború óta példátlan megerősödését Franciaországban és Európában”, jelezve, hogy az antiszemitizmus jogi kategóriáját kiterjesztik az anticionizmusra, és azt is bejelentette, hogy májusban a parlament elé kerül az a törvényjavaslat, amely a rasszista és antiszemita gyűlöletbeszéd visszaszorítása érdekében „nyomást kíván gyakorolni” az internetes szolgáltatókra.