Köves Slomó: a kritikára nyitott vezető a követendő

Fékek és egyensúly nélkül nincs jó hatalomgyakorlás, a bírálatokra minden jó vezetőnek nyitottnak kell lennie — véli Köves Slomó. 

Ahhoz, hogy a zsidóság népként előrejusson, szükség volt egyfajta hatalom összpontosításra, de ehhez kellettek az ellensúlyok. A hatalmi ágak szétválasztása épp arról szól, hogy senkinek ne legyen túlhatalom a kezében — fogalmazott az EMIH vezető rabbija, aki erről kedd este az Óbudai Zsinagógában beszélt a Zsidó Tudományok Szabadegyetemének legújabb előadásán. A Fékek és ellensúlyok – Az ideális állam nyomában című előadásról a zsido.com közölt hosszabb beszámolót.

A zsidók és a politika című előadás-sorozat első részét komoly médiaérdeklődés kísérte a könnyen adódó aktuálpolitikai párhuzamok miatt. Van olyan király, aki a népet a törvények útján vezeti, de van olyan is, aki maga csinálja a törvényt, teljhatalmat gyakorol. Az előbbi királyság pozitív, az utóbbi negatív — hangsúlyozta a rabbi.

Köves Slomó azt is körüljárta, hogy mi adja a legitimitását a királyságnak: „A nép hatalmazza fel, vagy az Isten választja ki a királyt? A Tóra azt mondja, valahogy e kettő keverékéről van szó. Mózest kiválasztja az Isten, de aztán odamegy a zsidókhoz, mert a népet is meg kell győznie, hogy kövessék őt – vagyis még Mózesnek is szüksége volt egyfajta, az emberektől származó legitimációra”.

Fotó: 24.hu

A rabbi utalt arra is, hogy miért akartak az emberek királyt, illetve miért van szükségük erőskezű, tekintélyelvű vezetőre?

Az EMIH vezető rabbija szerint azért, mert úgy gondolták, hogy egységbe formálja a népet és ez folytonosságot és kiszámíthatóságot biztosít, ami jó a gazdaságnak, illetve ha a hatalom egy kézben összpontosul, akkor nincsenek olyan belső konfliktusok, amelyek valamely döntést ellehetetlenítenék. Azonban felhívta a figyelmet arra a veszélyre is, hogy ha a király kezében túl sok hatalom összpontosul, ezek az előnyök csak akkor érvényesülnek, ha a király őszinte, jóindulatú, alázatos, a kritikákra nyitott személyiség. De ha a hatalom olyan ember kezébe kerül, akinek nincsenek meg ezek az erényei, akkor a hatalomkoncentráció a lehető legrosszabbat hozhatja magával.

A zsidók és a politika című többrészes előadás sorozat következő időpontja február 26-a, a téma „Imádkozzunk Horthy születésnapján!” (?) – Zsidók és a hatalom lesz.