Jean-Claude Juncker nem túl bizakodó a Brexit kapcsán

Juncker katasztrófának nevezte, hogy ötéves elnöki mandátuma alatt jött a görög euróválság, utána a migrációs krízis, végül pedig a brit kilépés ügye.

„Nem túl optimista” Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az Egyesült Királyság rendezett európai uniós kiválásának esélyeit illetően – derül ki az MTI írásából. Juncker egy csütörtöki brüsszeli rendezvényen feltett kérdésre válaszolva egyfajta „Brexit-fáradtságról” számolt be, hozzátéve, hogy ezért alapvetően nem is tervezett beszélni a témáról.

Kijelentette, hogy az Európai Bizottság mindent megtesz a „rendezett, civilizált” brit kilépés biztosítása, a legrosszabb forgatókönyv elkerülése érdekében, de ő maga jelenleg nem túl bizakodó ez ügyben.

„A megállapodás nélküli távozás szörnyű gazdasági és társadalmi következményeket vonna maga után az Egyesült Királyságban és az Európai Unióban egyaránt” – mondta.

„A brit parlament mindig valami ellen, nem pedig valami mellett szavaz” – tette hozzá.

Juncker katasztrófának nevezte, hogy ötéves elnöki mandátuma alatt fel akart építeni valamit, de először jött a görög euróválság, utána a migrációs krízis, végül pedig a brit kilépés ügye, amely éppen valaminek a lebontása.

Egy másik kérdés kapcsán Juncker elmondta, hogy ellenzi az Európai Egyesült Államok koncepcióját, mivel nem hiszi, hogy működőképes lenne.

Jean-Claude Juncker előző este Theresa May brit kormányfővel tárgyalt Brüsszelben. Bár nem értek el áttörést, névtelenséget kérő diplomáciai források azon véleményüknek adtak hangot, hogy valamivel közelebb került a megállapodás a felek között.

Theresa May és Jean-Claude Juncker Fotó: MTI

Mint közölték, nem volt szó a kiválási szerződés újranyitásáról, inkább egy külön jogi melléklet, egy párhuzamos nyilatkozat vagy értelmező dokumentum elfogadása vagy a jövőbeli kapcsolatokról szóló politikai nyilatkozat módosítása lehet a cél a konfliktus alapját képező, úgynevezett „ír-északír pótmegoldás” ideiglenes jellegének biztosítása érdekében.

Egy bennfentes tisztségviselő hangsúlyozta, konkrét javaslatok csak azután következhetnek, hogy a brit parlament alsóháza világosan jelzi, egy hasonló megoldással lehetővé válna a megállapodás ratifikálása. Ha ez megvan, akkor március elején kidolgozzák a szöveget, amelyet jóváhagyásra küldenek a március 21-22-i EU-csúcsra.