Franciaország: nyomásgyakorolás a gyűlöletbeszéd kiszűréséért a webes szolgáltatókon

A gyűlöletbeszédek visszaszorítása érdekében a kormány az internetes szolgáltatókat szabályozná szigorúbban.

Mounir Mahjoubi, a digitális programokért felelős államtitkár csütörtökön a France Info hírrádióban beszélt a kormánya terveiről. Az MTI beszámolója szerint a gyűlöletkeltő tartalmak után a jövőben a szolgáltatóknak pénzbüntetést kell fizetniük, amennyiben nem törlik azokat.
„Kötelezni fogjuk a szolgáltatókat, hogy olyan moderálási eszközöket foganatosítsanak, amelyek képesek a gyűlöletkeltő tartalmat érzékelni, még mielőtt publikálják” — mondta az államtitkár.

Foto: EmoreProject

„Amennyiben a tartalmat nem törlik, nagyon komoly büntetés lesz. (…) Minden perc, amikor is a tartalom a neten marad, növeli az áldozatok és a társadalom szempontjából mérhető kárt” — hangsúlyozta a kormánytag.

A törvénytervezet szerint a szolgáltatóknak ezentúl sokkal rövidebb idő alatt kell kiszolgáltatniuk a rendőrségnek és a vizsgálóbíróknak azokat az adatokat, amelyek alapján beazonosítható egy rasszista vagy antiszemita tartalom szerzője. „Jelenleg a szolgáltatók túl későn adják ki az információkat” — mondta az államtitkár, aki szerint időnként az időtartam akár „több hét vagy több hónap” is lehet.