Felmérés: 10 mandátummal ráverhet Netanjahura az új centrista összefogás

A Channel 13 izraeli hírcsatorna legfrissebb felmérése szerint Beni Ganc és Jair Lapid új centrista szövetsége, a „Kék-Fehér” tízzel több mandátumot szerezhet Netanjahu pártjánál a közelgő választásokon.

A legfrissebb adatok szerint a centrista Kék-Fehér lista 36, míg a jelenleg is kormányon levő Likud 26 mandátumra számíthat. Ganc és Lapid közös pártja számára azonban várhatóan nehézkes lesz többségi koalíciót összehozni. A Netanjahu által vezetett jobboldali blokk 61 széket szerezhet meg a 120 tagú Knesszetben, a centrista blokk, illetve a baloldali és az arab pártok 59 székével szemben.

Az új, Lapidon kívül csupa volt katonai vezetőből álló, centrista formáció vezetője, Beni Ganc kampánybeszédében kijelentette, történelmi nap Izrael életében, amikor több évtized után a politikusok az egójukat félretéve összefognak annak érdekében, hogy „megjavítsák Izraelt”.

Beni Ganc és Jair Lapid. Forrás: Flash90.

A lista egyik legfrissebb tagja, Gabi Askenazi volt izraeli katonai vezető kijelentette, a győztes csapathoz csatlakozott, és nincs kétsége afelől, hogy „küldetésük sikerrel fog járni”. Askenazi hozzátette, biztos abban, hogy Netanjahu helyett Reuven Rivlin izraeli államfő az ő listájukat kéri majd fel kormányalakításra. Az államfő irodája tagadta, hogy bármelyik oldal felé hajlana a választások előtt.

Ganc és Lapid beszéde után nem sokkal Netanjahu erős szavakkal illette az új formációt, mely szerinte inkább ülne le az „Izrael pusztulásán igyekvő” arab pártokkal, mint bármelyik jobboldali párt képviselőjével. A miniszterelnök továbbment, és Lapidot Izrael történelmének legrosszabb miniszterének nevezte, majd rávilágított pénzügyminiszteri pozíciójának és Izrael recessziós időszakának egybeesésére. A centrista vezetők szemére vetette azt is, hogy támogatják az Iráni atom-alkut.