Demokratákra vadászott egy amerikai katona

Politikusok, civilek és újságírók kivégzésére is készült a magát fehér nacionalistának tartó, terror-kísérlet miatt letartóztatott férfi. 

Demokrata párti politikusokat, aktivistákat és újságírókat akart meggyilkolni az amerikai parti őrség egyik tagja, akit a napokban tartóztatott le az FBI (Szövetségi Nyomozó Iroda) — közölte az MTI. Christopher Paul Hasson hadnagyot marylandi otthonában kapták el.

A gyanúsított lakásában tűzfegyverek egész arzenálját, lőszereket és golyóálló mellényeket találtak, valamint egy listát azokról a személyekről, akiket Hasson meg akart gyilkolni. „Olyan gyilkosságsorozatra készült, amilyet csak ritkán látni az Egyesült Államokban” – olvasható a bírósághoz benyújtott periratokban, amelyekben „belföldi terrorizmussal” vádolják Hassont.

Fotó: illusztráció

Az önmagát „fehér nacionalistaként” meghatározó férfi 2017 óta folyamatosan fegyvereket halmozott fel. Célkeresztjében olyan prominens személyiségek szerepeltek, mint például Nancy Pelosi házelnök, Alexandria Ocasio-Cortez New York-i képviselő, vagy Richard Blumenthal connecticuti szenátor. Valamennyien demokrata párti politikusok. A kiszemelt áldozatok között volt John Podesta, Hillary Clinton volt demokrata párti elnökjelölt választási kampányának vezetője is.

Az FBI nyomozói szerint Hasson hadnagy gyakran szólított fel erőszakra „egy fehér haza” érdekében, és a barátainak címzett leveleiben is arról írt, hogy „arról álmodozom, hogy csaknem minden embert kiirtsak a Földön”. A nyomozók által megtalált egyik, el nem küldött levelében arról írt, hogy harminc esztendőn keresztül szkinhed volt és „a fehér haza” megteremtése érdekében fontosnak tartotta az erőszakot. Példaképeként emlegette a norvég Anders Breiviket, aki 2011-ben 77 embert mészárolt le.