Baloldali buktató Bibinek?

Létrejött az a politikai szövetség Izraelben, amely egyedüliként elbuktathatja Netanjahu pártját a választásokon. Maratoni tárgyalások után egyesült Jair Lapid Van Jövő (Jes Atid) és Beni Ganc Izrael ereje (Hoszen Liszrael) nevű centrista pártja, hogy együtt induljanak Benjamin Netanjahu kormányzó jobboldali Likud pártja ellen — jelentette az MTI csütörtök reggel.

A megállapodás szerint az új, egyelőre még név nélküli párt és győzelmük esetén a kormány élén egymást váltja majd Ganc és Lapid. Az új párthoz csatlakozott Gabi Askenázi, az igen népszerű volt vezérkari főnök. A párt listájának első öt helyén három volt vezérkari főnök is szerepel: Ganc, Móse Jaalon volt honvédelmi miniszter, valamint Askenázi, hogy választ adjanak Netanjahu biztonsági kérdéseket hangsúlyozó politikájára.

Bibi baloldali bökkenői Fotó: Flash 90

Az új párt a biztonsági és társadalmi vezetők olyan új csoportját mutatja be, amely garantálja a nemzet biztonságát és újra egyesíti az izraeli társadalom egymástól elszakadt részeit — közölte az új párt a médiának küldött bejelentésében. A közvélemény-kutatások szerint a két párt egyesülve több voksot szerezhet a Likudnál.

„Világos a választás: Lapid-Ganc baloldali kormány az arab pártok támogatásával, vagy jobboldali kormány Netanjahu vezetésével” — reagált a Likud közleményben. A párt vezetője, a Bibiként is ismert Netanjahu előtt komoly kérdés adódott az új helyzetben: a győzelem érdekében meglehet, ő is kénytelen lesz új szövetségest találni. Találgatások szerint közös választási listát alakíthatnak ki a kis jobboldali pártok, köztük a Meir Kahane szélsőségesen rasszista nézeteit követő Zsidó Hatalommal (Ocma Jehudit).

A megállapodás értelmében ennek a telepeseket támogató, szélsőségesen jobboldali tömörülésnek egyik képviselője a Likud listáján is helyet kap a Knesszetben, és két miniszteri tárcát kapnak, ha segítségükkel ismét Benjamin Netanjahu alakíthat majd kormányt.