Az egész kormányt leváltotta a kazahsztáni elnök

Nazarbajev elnök bejelentését megelőzően több tüntetés is volt Kazahsztánban.

Azonnali hatállyal leváltotta az egész kormányt csütörtökön Nurszultan Nazarbajev kazah elnök – közölte az MTI.

Az államfő döntését az ország alkotmányának 70. cikkelye alapján hozta meg, amit azzal indokolt, hogy Bakitzsán Szagintajev miniszterelnök kormánya kudarcot vallott az életszínvonal emelése, illetve az olaj és földgáz alapú gazdaság diverzifikálása terén.

A közép-ázsiai országot 1991 óta irányító Nazarbajev ideiglenes kormányfőnek Aszkar Uzakpajevics Mamin miniszterelnök-helyettest nevezte ki. Utasításának értelmében a jelenlegi kormány addig látja el feladatát, amíg új kabinet nem alakul. Az AP amerikai hírügynökség meglátása szerint az új kormány felállását aligha fog akadályba ütközni a kazah törvényhozásban, hiszen az államfő pártja, a Nur Otan (Haza Pártja) a szavazatok 82 százalékát szerezte meg a 2016-os választásokon, és így a 98 fős alsóházban 84 helyet tud magáénak.

A kazah elnök közölte azt is, hogy hamarosan indítványoz egy javaslatot a társadalmi jólét növelését és az életszínvonal emelkedését célzó intézkedésekről. Szavai szerint ezek a lépések a szegények támogatására, az életkörülmények javítására és a regionális fejlesztésekre irányulnak majd. Hozzátette: a szegény családok bevétele stagnál, miközben egyre többet kell költeniük élelmiszerre.

Közölte azt is, hogy nem történtek kedvező változások a gazdaság számos területén annak ellenére, hogy sok törvényt és kormányzati döntést hoztak ennek érdekében.

Nazarbajev bejelentését megelőzően több tüntetés is volt Kazahsztánban. A megmozdulásokon, melyeken főként nők vettek részt, egyebek közt több pénzügyi támogatást követeltek a gyermekeknek. A főváros, Asztana polgármesterét kifütyülték a múlt héten, amikor beszédet mondott a nagycsaládos anyák egyik gyűlésén. A polgármester beszédét félbeszakította több nő azzal, hogy felmentek a pódiumra és felolvasták követeléseiket – írta az AP.

Kazahsztán olaj- és földgázbevételeinek köszönhetően új fővárost húzott fel a kilencvenes évek végére, és Asztana azóta látványos fejlődésen ment át. 2017-ben a Világexpónak adott otthont, és egy hajszállal csúszott le a 2022-es téli olimpia rendezési jogáról. Mindennek ellenére a nyersanyagbevételekből származó pénzek ritkán jutnak el a hátramaradott vidéki térségekbe.