Netanjahu riválisai miatt ejtette Putyint

A miniszterelnök riválisainak szövetkezése miatt új forgatókönyv kezd kialakulni Izraelben, ezért halasztják a moszkvai vizitet.

Az izraeli miniszterelnök lemondta a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tervezett csütörtöki moszkvai tárgyalásait, mert pár héttel a választások előtt belpolitikai riválisai egyesülési tárgyalásokba kezdtek — jelentette az MTI a Háárec című izraeli lapra hivatkozva.

Az újság Netanjahu pártjától, a Likudtól származó értesülései szerint Beni Ganc, az Izrael Ereje (Hoszen Lejiszrael) és Jaír Lapid, a Van Jövő (Jes Atíd) nevű centrista ellenzéki pártok vezetői a közvélemény-kutatások szerint együtt indulva a kormányzó jobboldali Likudnál több mandátumot szerezhetnének az április 9-én esedékes választásokon. A két párt egyesülési megbeszélései vezettek a moszkvai tárgyalás azonnali elnapolásához.

Foto: MTI

Netanjahu és Putyin diplomáciai források szerint még a napokban új időpontot tűz ki találkozójukra, amelyen az eredeti tervek szerint elsősorban a térség biztonságpolitikai kérdéseit vitatják majd meg. A közelgő választásokkal összefüggésben közzétett friss közvélemény-kutatások szerint ha a Likud is egyesül a tőle jobbra álló, a telepeseket támogató jobboldali nacionalista Új Jobboldal nevű párttal, akkor viszont ez a pártszövetség legyőzné az egyesített centrista erőket.