Migrációkutató Intézet: a muszlim bevándorlók a baloldalra szavaznak

Brit, francia és belga adatok alapján az elmúlt évek meghatározó választásain a muszlim szavazók döntő többsége a baloldali pártokat preferálta – derül ki a Migrációkutató Intézet legújabb tanulmányából.

Az intézet közleményében azt írta, brit adatok szerint a politikai aktivitást vállaló muszlimok többsége a baloldali pártok sorait erősíti. Ez szemben áll a progresszív pártok szekuláris értékrendjével, hiszen az erősen vallásos muszlim politikusok többsége progresszív pártokban politizál – tették hozzá.

Ismertették, a nyugat-európai baloldali pártok a szavazatmaximalizálás érdekében határozott taktikákat alkalmaznak a muszlim szavazatok megszerzésére, például muszlim jelölteket indítanak, megnyerik az erősen vallásos közösségi vezetőket, és ez a módszer eredményesnek tűnik.

Kitértek arra is: a brit baloldal a muszlim szavazók megnyerésével párhuzamosan egyre erősebben Izrael-kritikus, alkalmanként nyíltan antiszemita retorikát is alkalmazott.

A közlemény szerint ez különösen jellemző a Munkáspárt vezető alakjaira és bevándorló hátterű politikusaira.

A párt elnöke, Jeremy Corbyn nem tudott megnyugtató magyarázatot adni az antiszemitizmus pártján belüli jelenlétére. Részben ennek köszönhető, hogy friss felmérések szerint a brit zsidóság döntő többsége antiszemitának tekinti Corbynt – közölték.