A történelmi túszdráma óta először szállt le izraeli gép Entebbében

Történelmi pillanat az El Al izraeli légitársaság életében: az 1976-os Entebbei gépeltérítés óta először indult izraeli járat az ugandai városba. 

1976. június 27-én egy Tel-Avivból Párizsba tartó Air-France repülőgépet palesztin terroristák térítettek el. A járat az akkori ugandai elnök, Idi Amin Dada diktátor engedélyével Entebbében ért földet.

A terroristák az érkezés után azonnal szabadon engedték a nem-zsidó utasokat, azonban az Air-France legénysége megtagadta az ajánlatot, és úgy döntött, a zsidó túszokkal marad.

A gépeltérítők egészen július 3-ig tartották fogva túszaikat, mikor izraeli elit kommandós egységek egy meglepetésszerű akció keretében lerohanták a repteret, és kiszabadították a túszokat.  Bár a túszok közül mindenki ép bőrrel megúszta, a jelenlegi izraeli miniszterelnök bátyja, Jonatan Netanjahu a támadás közben életét vesztette.

A briliáns akció után 57 évvel, a városba tartó első hivatalos, 250 izraeli állampolgárt szállító járatot, az El Al Boeing 777-esét Icik Gerber vezette, aki csupán tíz éves volt a gépeltérítés idején.

„Minden más izraelihez hasonlóan mikor felkeltem július 5-e reggel, én is hallottam a bátor entebbei akcióról,” – nyilatkozta Gerber az izraeli i24NEWS hírcsatornának.

„Nagyon ragaszkodtam ahhoz, hogy ezt a gépet én vezethessem”, folytatta Gerber, „ez történelmi esemény. Ahogy közeledtük, és megláttam a Viktória tavat, rádöbbentem milyen precíz és bátor is volt a túszmentő küldetés.”

Az ugandai kormány a reptéren emléket állított az izraeli akciónak, és ma Gerber szerint az entebbei Villámcsapás-hadművelet a két ország közötti barátságot szimbolizálja.

„Az egész legénység felment az irányítótoronyba, és rendkívül megdöbbentő volt, ahogy láttuk a golyók ütötte lyukakat és megértettük, mi is történt aznap éjjel.”

„Sokat repültem már, de ez az út megmarad a legkülönlegesebbnek mind közül” — zárta gondolatait a kapitány.