Egyesült Államok varsói nagykövete: Izrael kérjen bocsánatot

Az Egyesült Államok varsói nagykövete szerint Jiszrael Kac ügyvezető izraeli külügyminiszternek bocsánatot kellene kérnie kijelentése miatt, miszerint „a lengyelek az anyatejjel szívták magukba az antiszemitizmust”. Közben Washington párbeszédre és az együttműködés folytatására szólította fel Lengyelországot és Izraelt.

Georgette Mosbacher, az Egyesült Államok varsói nagykövetét újságírók arról kérdezték, hogy szerinte Benjamin Netanjahu izraeli kormányfőnek bocsánatot kellene-e kérnie kormánytagja szavaiért. „Nem. Szerintem annak kell bocsánatot kérnie, aki ezeket a szavakat kimondta” – válaszolt a nagykövet. További kérdésekre reagálva leszögezte: Kac kijelentését bocsánatkérésnek kell követnie.

Az amerikai külügyminisztérium állásfoglalása szerint Izrael és Lengyelország egyaránt az Egyesült Államok fontos szövetségese, és „egymás meghallgatására, előrehaladásra”, valamint a közeli együttműködés folytatására, a közös érdekekről való gondoskodásra hívják fel őket. Aláhúzzák, hogy az amerikai diplomácia nagyra értékeli Lengyelország szerepvállalását a múlt heti varsói közel-keleti csúcstalálkozó megszervezésében, és megbecsülik Izrael részvételét is a rendezvényen.

A lengyel-izraeli diplomáciai vitát az váltotta ki, hogy Jiszráel Kac izraeli ügyvezető külügyminiszter vasárnap a néhai izraeli miniszterelnököt, Jichák Samírt idézve kijelentette: „a lengyelek az anyatejjel szívták magukba az antiszemitizmust”, majd hétfőn hasonló szellemben nyilatkozott Lengyelországról és a holokausztról.

Kijelentéseire reagálva Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő visszavonta a lengyel küldöttség részvételét a hét eleji jeruzsálemi V4-csúcstalákozón. A lengyel külügyminisztériumba pedig bekérették Izrael nagykövetét, tudatták vele, hogy Varsó bocsánatkérést vár.

A lengyel sajtó Andrej Babis cseh kormányfőt is idézi, aki kedden Jeruzsálemben azt mondta a cseh újságíróknak: Netanjahu a kétoldalú megbeszélésük során „szerencsétlennek” minősítette Kac kijelentéseit.

Korábban a The Jerusalem Post című izraeli lap múlt csütörtöki cikke robbantott ki vitát. Eszerint az izraeli kormányfő aznap Varsóban a közel-keleti helyzetnek szentelt nemzetközi konferencia után azt mondta izraeli újságíróknak, hogy „a lengyelek együttműködtek a nácikkal a holokauszt elkövetésében”. Az izraeli kormány közölte, hogy a lap pontatlanul idézte Netanjahut, aki maga is beszélt telefonon Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel, és azt mondta neki, egyáltalán nem arra célzott, hogy az összes lengyel együttműködött volna a nácikkal, csupán egyes lengyelekről beszélt.

Lengyelország és Izrael között már a tavalyi év elején is kipattant egy diplomáciai vita a holokausztra vonatkozó szóhasználatról. Ez a lengyel és az izraeli kormányfő közös, tavaly nyáron aláírt nyilatkozatával zárult le. A dokumentum méltatta a második világháború idején zsidókat mentő lengyelek magatartását, és elutasította, hogy Lengyelországot, illetve az egész lengyel nemzetet a német nácik és kollaboránsaik által elkövetett bűntettekkel vádolják.