Többszáz család ragadt az Iszlám Állam utolsó szíriai zárványában

Közel kétszáz család rekedt Szíriában az Iszlám Állam ellenőrzése alá tartozó, egyre zsugorodó területen, s a terrorszervezet fegyveresei akadályozzák, hogy az ott maradt civilek elmenekülhessenek – közölte kedden Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa. A nap folyamán később megindult a civilek evakuálása.

Elmondta, hogy a polgári személyek közül sokan továbbra is ki vannak téve az Egyesült Államok vezette nemzetközi terrorellenes koalíció, illetve az annak támogatásával bíró Szíriai Demokratikus Erők (SDF) által végrehajtott, egyre intenzívebb szárazföldi és légi támadásoknak.

Az SDF erői körbezárták a terrorszervezet fegyvereseit az Iszlám Állam utolsó szíriai zárványában, a délkelet-szíriai Deir-ez-Zór tartományban található Baghúznál, ahol becslések szerint az Iszlám Állam néhány száz harcosa, illetve nagyjából 2000 civil tartózkodik jelenleg.

Musztafa Bali, az SDF szóvivője hétfőn mintegy 500 főre becsülte a városban tartózkodó fegyvereseket. Az Iszlám Állam ellen harcoló Szíriai Demokratikus Erőknek nemzetközi jogi kötelezettsége, hogy megtegyen minden óvintézkedést a civil lakosság védelme érdekében.

A civil lakosság és a külföldi harcosok azonban összevegyülnek ezen a területen – tette hozzá Bachelet szóvivője, Rupert Colville.

Az Egyesült Államok támogatását élvező arab-kurd milícia, az SDF február 9-én jelentette be, hogy megkezdték a végső csatát az Iszlám Állam dzsihadista szervezet utolsó állásának teljes felszámolására Szíria keleti részében.
Hétfői jelentések szerint az Iszlám állam dzsihadistái – akiknek többsége külföldi – tárgyalások segítségével igyekszik kijutni a délkelet-szíriai Baghúzból.

Értesülések szerint a terroristák sok civilt ejtettek túszul, hogy így erősítsék az alkupozíciójukat. Megfigyelők szerint a terroristák új taktikája késlelteti majd az Iszlám Állam végső legyőzésének a pillanatát. Az SDF ezzel kapcsolatban közölte is, hogy a civilek elválasztása a dzsihadistáktól fontos lépcső ahhoz, hogy teljes mértékben elfoglalják az Iszlám Állam utolsó területét.

A Reuters brit és a dpa német hírügynökség jelentései szerint kedden teherautók érkeztek Baghúzba, hogy megkezdjék az ott rekedt civilek kimenekítését. A dpa helyszíni tudósítójának beszámolója szerint mindeddig mintegy 30 embert, főként nőket és gyerekeket menekítettek ki a városból és szállítottak egy átmeneti menekülttáborba észak-nyugatra Baghúztól. A német hírügynökség hozzátette: nagyjából 25 teherautó hagyta el a várost.

A dpa és a Reuters mindazonáltal nem tudott pontos adatokat megadni arról, hogy hány civil hagyta már el a várost, illetve hány embert fognak evakuálni Baghúzból. Nem világos egyelőre az sem, hogy a fegyveresek is elhagyhatják-e a várost az SDF-fel folytatott tárgyalások értelmében.