Németország: Elutasított menedékkérőket szállítottak vissza Afganisztánba

Harmincnyolc, elutasított afgán menedékkérőt szállítottak vissza Németországból repülőgépen kedden az afgán fővárosba, Kabulba – közölték reptéri tisztviselők.

A repülőgép Frankfurtból indult és kedd reggel landolt Afganisztánban, 2016 decembere óta ez volt a 21. ilyen kitoloncolt csoport. Ezt megelőzően 474 afgánt szállítottak vissza hazájába. A kitoloncolások számos esetben ellentmondásosak voltak – közölte az MTI.

Tavaly júliusban egy 23 éves férfi öngyilkosságot követett el azt követően, hogy kiutasították. Nyolc évig élt Németországban mielőtt visszaküldték volna Afganisztánba.

Egyes szakértők szerint Afganisztán még mindig veszélyes hely ahhoz, hogy oda visszaküldjék az elutasított menedékkérőket. A szélsőséges tálibok és az Iszlám Állam dzsihadista fegyvereseinek a katonai őrhelyek elleni támadásaiban rendszeresen civilek is meghalnak. Tavaly a fővárosban elkövetett 22 nagy terrortámadásban 550 ember halt meg.

A közép-ázsiai országban további bizonytalanságot kelt az, hogy Donald Trump amerikai elnök a közelmúltban kijelentette, kivonják az országban tartózkodó amerikai katonákat.

Ezzel egy időben történtek erőfeszítések arra, hogy az Amerikai Egyesült Államok képviselői és a tálibok közötti tárgyalásokon politikai megoldást találjanak a konfliktusra. Washington abban bízik, hogy ezek a megbeszélések elvezetnek a tálibok és az afgán központi kormány közötti közvetlen tárgyalásokhoz.

Az amerikai-tálib megbeszélések következő fordulója február 25-én lesz Katarban.