Lesz-e törés a V4-ek és Izrael között?

Mivel természetes szövetségesei egymásnak, aligha lesz változás a zsidó állam és a V4-ek kapcsolata között — véli a szakértő. 

Nem tartom valószínűnek azt, hogy a közeljövőben az Izrael-V4 kapcsolatok gyengülnének — mondta a Neokohn munkatársa, Veszprémy László Bernát az ECHO TV Napi aktuális című műsorában.

A csúcsértekezlet amiatt hiúsult meg, hogy a lengyel és az izraeli politikai vezetők között az elmúlt napokban nyilatkozatháború bontakozott ki arról, hogy milyen szerepük volt a lengyeleknek a holokausztban.

Veszprémy, mint a Migrációkutató Intézet kutatója, és a Közel-Kelet szakértője arról is beszélt a hétfői műsorban, hogy a médiának fontos szerepe volt az Izrael és Lengyelország közötti konfliktusban. A kutató kiemelte: Lengyelországban és Izraelben is országgyűlési választásokat tartanak idén. Mindkét országban egy-egy nemzeti narratívát, nacionalista világnézetet megtestesítő párt van jelenleg hatalmon, emellett nagyon érzékenyek a történeti kérdésekre.

Foto: MTI

Ha valaminek, akkor annak mindenképpen kiváló példája ez az eset, hogy egyébként igen komoly politikai szereplőket is hogyan tud a média egymásnak ugrasztani — fogalmazott Veszprémy, aki szerint a félreértések tisztázása után az organikus szövetségesség fog majd újra dominálni. A V4-ek, amelyek a nemzeti szuverenitást hangsúlyozzák Brüsszel federalista törekvéseivel szemben, mindenképpen természetes szövetségesei az izraeli politikának — tette hozzá.