Csicsergő zsidógyűlölet a brit baloldalon

A Neokohn munkatársa

A vizsgált brit baloldaliak ötöde hangoztat zsidóellenességet — ezt állítja egy kutatás.

A Hope Not Hate szervezet hétfőn tette közzé legfrissebb jelentését, amelyben reflektáltak a brit Munkáspárt újabban rendszeresen előkerülő antiszemitizmus-problémájára. 27 ezer baloldali érzelmű Twitterező elemzése alapján a szervezet megállapította: mintegy ötezer olyan profilt találtak, ahol kétszer vagy többször használtak zsidóellenes megjegyzéseket.

Ez mintegy ötöde a vizsgált szereplőknek, akikről vélelmezhető, hogy kommentjeikkel részt vettek az uszításban. A londoni civil szervezet “State of Hate 2019” című riportjából az is kiderül, hogy a Jeremy Corbyn-vezette, egykoron zsidók között is nagy népszerűségnek örvendett Munkáspárt ma ott tart, hogy szimpatizánsai körében is komoly a bizonytalanság „zsidókérdésben”.

Foto: Alamy

Nem csak az antiszemitizmus definiálásával kapcsolatban alakult ki káosz és sok esetben félreértés is, de a mozgalom zsidó szimpatizánsai is nagy arányban fordítottak hátat a pártnak azért, amiért Corbyn egyértelműen és konzekvensen fogalmazott meg Izrael-ellenes nézeteket az utóbbi időben. Különös véletlen, hogy a riport nyilvánosságra kerülésével egy napon érkezett a hír, hogy a párt hét meghatározó politikusa kilép a tagságból, többek között a párt vállalhatatlan zsidóellenes megnyilvánulásai miatt is.

Voltak olyan profilok, ahol pár hónap leforgása alatt több, mint 100 esetben uszítottak Izrael és/vagy a zsidók ellen, elsősorban a médiára és a pénzvilágra gyakorolt, túlzottnak vélt befolyásuk miatt. A gyűlölködők tipikusan összeesküvés-elméletekr épülő antiszemitizmust fogalmaztak meg, klasszikus esetben a brit bankárcsalád, a Rothschildok, vagy épp a Mosszad példáját felhozva, mint életük megrontóit és kiszipolyozóit. A kutatás megjegyzi: egyelőre csak nagyon keves esetben találtak olyan profilt, amely extrém módon, erőszakosan és a holokausztot felhasználva ingerelte volna a világháló tagjait.

Visszataszítónak és botrányosnak nevezi a kutató szervezet azt, hogy ma Angliában a zsidó politikusok a legtöbb antiszemita támadást a Corbyn-vezette párt felől szenvedik el, annak tagjai vagy szimpatizánsai révén. Ennek okait abban is látja a felmérést végző szervezet, hogy a britek nem ismerik a zsidó kultúrát, és hiányzik a holokauszt egységes definiciója is.