Franciaország: nincs enyhülés Brexit-terén

Cáfolta Franciaország azokat a brit médiaértesüléseket, miszerint Emmanuel Macron elnök engedményeket ajánlott fel az ír határrendszerrel kapcsolatban a Brexit-patthelyzet feloldásának céljából. 

„Ezek a híresztelések teljességgel alaptalanok… az Európai Unióval kapcsolatos francia álláspont a következő: a kilépési megállapodás nem alku tárgya” – nyilatkozta Macron irodája.

Theresa May. Forrás: EU2017EE Estonian Presidency.

A The Times angol hírlap a hétvégén számolt be Franciaország és már európai uniós országok hajlandóságáról az ír határrendszer ügyével kapcsolatos engedmények hozatalára.

Nagy-Britannia miniszterelnöke, Theresa May nagy erőkkel igyekszik változtatásokat eszközölni kilépési megállapodásának egy részében: egy határegyezmény életbe léptetését, mely biztosítaná, hogy nem áll fel szigorú határ az EU tagállam Írország és a Nagy-Britanniához tartozó Észak-Írország között a Brexitet követően.

May azt tervezi, minden egyes európai uniós vezetőt felkeres, illtve az Európai Bizottság vezetőjét is, hogy meggyőzze őket arról, foganatosítsák az általa javasolt változtatásokat a kilépési megállapodásban.

Néhány nappal ezelőtt a brit parlamentben egy szimbolikus szavazáson vereséget szenvedett, ezzel megnövelve a „no deal” Brexit esélyét, 40 nappal azelőtt, hogy országának el kell hagynia az Uniót.

Macron ellenezte leginkább az EU-megállapodás újranyitását vagy megváltoztatásával.