Pénteken bocsátják fel az első izraeli Hold-szondát

Péntekre virradóra bocsátják fel az első izraeli Hold-szondát, amelynek újdonsága az is, hogy ez lesz az első magán űreszköz a Föld kísérőjén.

A Brésit nevű, legénység nélküli kis űrhajót Elon Musk SpaceX nevű űripari vállalatának Falcon-9-es rakétájával bocsátják fel közép-európai idő szerint hajnali 2 óra 45 perckor a floridai Cape Canaveralból — jelentette be hétfőn a SpaceIL izraeli nonprofit konzorcium. A túlnyomórészt magánvállalkozásban készült szonda a tervek szerint 7 héttel később, április 11-én landol, miután legalább hatszor megkerülte a Földet.

A Brésit Mózes első könyvének (Teremtés könyve) héber neve. Az apró Izrael a nagyhatalmak, az Egyesült Államok, Oroszország és Kína után a negyedik ország, amely űreszközzel a Holdon landol — mondta Ido Antebi, a SpaceIL elnök-vezérigazgatója.

Hozzátette: „pénteken történelmet írunk”.  Ez az első Hold-misszió egy kis ország részéről, és a Brésit lesz az eddigi legkisebb űrszonda a Holdon – hangzott el a hétfői sajtótájékoztatón.

Az 585 kilogrammos, 1,5 méter magas miniűrhajó a mágneses mezőt fogja vizsgálni a Weizmann Tudományos Intézettel közös projekt keretében. A Brésit által nyert adatokat megosztják az amerikai űrkutatási hivatallal, a NASA-val is.

Mindemellett az űrszonda kitűz a Holdon egy izraeli zászlót, és egy kapszulában az égitest fedélzetén hagy digitális lemezeket, rajta izraeli szimbólumokkal, dalokkal, gyermekrajzokkal, a Bibliával és egy holokauszttúlélő visszaemlékezéseivel „a jövendő nemzedékek számára”.

Az űrszonda építése mintegy 100 millió dollárba (28 milliárd forintba) került. A költséget elsősorban magánadományozók állták, mindenekelőtt Morris Kahn 88 éves dél-afrikai-izraeli milliárdos. A SpaceIL az Izraeli Űrkutatási Hivatal (ISA) és az Israel Aerospace Industries (IAI) állami repülőgépgyár támogatását is élvezi.