Otthagyja a izraeli politikai arénát Cipi Livni

A parlamenti küszöb megugrására képtelen baloldali Hatnua párt vezetője rendkívüli sajtótájékoztatót hívott össze hétfő délutánra, melyen a várakozások szerint bejelenti, visszavonul a politikától. 

Mióta a Munkáspárt vezetője, Avi Gabbaj az év első napján, élő adásban kirúgta Livnit a Cionista Unióból, a Hatnua párt képtelen volt összeszedni magát.
Cipi Livni, baloldali Knesszet képviselő
Egyetlen felmérés sem kecsegteti a pártot a parlamentbe jutáshoz szükságes 3.25%-os küszöb megugrásával.  A Channel 12 és a KAN vasárnap esti felmérése 1.1%-os, illetve 0.5%-os támogatottságot jósoltak Livni életbenmaradásért küzdő formációjának.
“Minden lehetőség ott van az asztalon, akár a visszavonulás is, ha semmi jelentős összefogást nem sikerült összehoznunk a héten” – nyilatkozta a Hatnua egyik vezetője, Joel Hasszon a Jerusalem Postnak. „Ha nincs összefogás, nem fogunk szemétbe dobni szavazatokat.”
Sem a Munkáspárt, sem a Jes Atid (Van Jövő), sem a volt vezérkari főnök, Beni Ganc pártja nem fejezte ki szándékát hogy bevegye listájába Cipi Livnit. Egyelőre semmilyen látható előrelépés nem történt az Izrael Ereje és a Jes Atid párt közeledése terén sem, annak ellenére, hogy csütörtökön van a listák Központi Választási Bizottságnál való leadásának határideje.
1999-es Knesszetbe kerülése óta Livni volt a jobboldali Likud, a Kadima és a Hatnua majd a Cionista Unió képviselője is. Szolgált Izrael külügyminisztereként, regionális együttműködési miniszterként, építésügyi, illetve bevándorlásügyi miniszterként egyaránt.
Külügyminiszterként sokáig ő vezette a Palesztin Hatósággal folytatott tárgyalásokat is, és nagy támogatója volt annak, hogy Izrael engedje át Gázát a palesztinoknak, mellyel kezdetét vette a sok éve tartó Izraeli-Gázai konfliktus, a Hamasz palesztin terrorszervezet részéről sok száz rakétatámadással megkeserítve a dél-Izraeli települések lakóinak életét.