Köves Slomó szerint Karácsony Gergely elszólása nem felkészülés kérdése

Köves Slomóval, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbijával beszélgetett G. Fodor Gábor az Echo TV Nyolcas című műsorában, ahol az antiszemitizmus jelenségét járta körül.

A műsorban elhangzott, hogy a XX. század kataklizmáinak lezárása csak részben múlik rajtunk, mivel a XX. század traumatikus eseményei egészen addig hatást gyakorolnak majd ránk, amíg a jövőbeli traumák ezeket el nem homályosítják.

A résztvevők egyetértettek abban, hogy Holokauszt következtében a korábbi nyugati civilizáció összeomlott, Európa kiüresedett, és képtelen meghatározni saját magát. Ezért nem képes hatékony válaszokat adni az olyan kihívásokra, mint a migráció. A kiüresedés magával hozta az örökérvényű civilizációs értékek megtagadását, azokat szabadon választható ajánlásokká értékelték le.

Az értékek relativizálása pedig magától értetődően kikövezi az utat az önfeladáshoz, hiszen olyan hétköznapi  kérdéseket is meghatároznak az értékeink, mint például a kontinens elöregedése. Ez szellemi vákuumhoz vezet, amelyet olyan, a nyugati civilizációtól idegen áramlatok próbálnak betölteni, amilyen jelenleg az iszlám befolyás.

Az iszlám befolyás terjedését nem lehet a klasszikus liberalizmus eszközeivel meggátolni. Vele szemben nem működik az az eszme, amely azt hirdeti, hogy minden az egyén szabad választásáról szól. Az iszlám hódításának csak a közösségi, azaz nemzeti és vallási identitás megerősítésével lehet ellenállni.

Az erkölcsi értékek relativizmusa nemcsak az iszlám, de a náci eszméknek is táptalajt ad. A Jobbik antiszemitizmusára, cigánygyűlöletére utalva Köves Slomó leszögezte:

„Ha valami úgy hápog, mint egy kacsa, úgy úszik, mint egy kacsa és általában úgy néz ki, mint egy kacsa, akkor az egy kacsa.”

Ha a baloldal legitimálja a Jobbikot, akkor az akár baloldali párttá is válhat, ami implicite magában hordozza a veszélyt, hogy a baloldal is nácivá válhat. Pontosan ez történt Karácsony Gergely esetében, aki egy korábbi televíziós interjújában azt mondta: szerinte nem nácizmus az, ha valaki zsidó származású parlamenti képviselőket listázna.

Karácsony Gergely bocsánatkérésével kapcsolatban Köves Slomó megállapította, hogy

Nem az a kérdés, hogy bocsánatot kért vagy sem, hanem az a kérdés, hogy megvan-e az az erkölcsi alap, hogy együtt induljanak egy választáson vagy nincs.”

Csak a vak nem látja a rabbi szerint, hogy nincs meg ehhez az erkölcsi alap, hiszen a Jobbik egész létét egy rasszista ideológiára építette fel.

A nyolcas című műsort minden vasárnap este, 19 óra 10 perctől láthatják a tévénézők az Echo tévén.

A nyolcas (2019-02-17) – ECHO TV

Minden más: https://www.echotv.hu/musorok/a-nyolcasSaját magát járatja le a baloldal azzal, hogy szövetségre akar lépni az antiszemita Jobbikkal – közölte Kö…