Corbyn Brexit-stratégiája miatt készül távozni a Munkáspártból több képviselő

A Reutersnek hírügynökségnek nyilatkozó forrás szerint egyelőre öt törvényhozó fontolgatja a kilépést a pártból, de további képviselők távozására lehet számítani.

A legnagyobb brit ellenzéki erőnek számító Munkáspárt néhány parlamenti képviselője arra készül, hogy hétfőn bejelenti: távozik a pártból, tiltakozásul amiatt, ahogy Jeremy Corbyn, a párt vezetője kezeli az ország Európai Unióból való kilépésének kérdését – közölte a Reuters hírügynökséggel egy munkáspárti, a kilépő csoporthoz közel álló forrás.

A Munkáspártban hetek óta többen szorgalmazzák, hogy Corbyn változtasson az ország Európai Unióból való kilépésével kapcsolatos stratégiáján, és kezdjen inkább kampányolni egy második, a brit uniós tagságról szóló népszavazás megrendezése érdekében.

Jeremy Corbyn eddig azt a stratégiát követte, hogy a Munkáspárt „napirenden tartja” egy második referendum lehetőségét arra az esetre, ha Theresa May kormányfő nem képes az Európai Unióval olyan megállapodást kötni, amely el tudja nyerni a parlament jóváhagyását. A Munkáspárt vezetője első helyen új választások kiírását akarja elérni, de arra is felszólította a miniszterelnököt, legyen rugalmasabb, és fogadja el az állandó vámunió tervét az Európai Unióval.

Nem egyértelmű, hogy milyen következményekkel járna egy második népszavazás a Munkáspártra nézve. Az ellenzéki párt számos tagja pártolna egy újabb referendumot a Brexitről, sokan ugyanakkor ki akarnak lépni az unióból, amilyen hamar csak lehet.

Corbyn bírálatok kereszttüzébe került amiatt is, hogy sokak véleménye szerint nem kezelte megfelelően a Munkáspárton belüli antiszemita megnyilvánulásokat.