Jiszrael Kac Izrael új külügyminisztere

Izrael miniszterelnöke vasárnap átadta 2015 óta betöltött külügyminiszteri pozícióját Jiszrael Kac hírszerzési és közlekedésügyi miniszternek.

Netanjahu azt követően döntött Katz kinevezése mellett, miután a Minőségi Kormányért Mozgalom érdek képviseleti csoport a bíróságon keresztül nyomást gyakorolt a miniszterelnökre, számos kormányzati pozíciója közül váljon meg legalább a külügyminiszteritől.

Benjamin Netanjahu és Jiszrael Kac.

Kac nyilatkozatban fejezte ki háláját a miniszterelnök felé, illetve megesküdött, hogy Netanjahuval karöltve fog dolgozni Izrael érdekeinek külföldi képviseletén.

“Rendkívül izgalmas pillanat ez a számomra. Ma van az első napom a Külügyminisztériumban, a küldetés nagyszerűségének érzése vesz körül” -írta twitterüzenetben Kac.

“Szeretném megköszönni a miniszterelnök bizalmát, Örömmel fogom a minisztérium vezetését ellátni. Továbbra is visszük előre Izrael külpolitikáját hogy újabb nagyszerű eredményeket érjük el a miniszterelnök oldalán.”

Kormányzati tisztviselők szerint Kac április 9-ig, az izraeli előrehozott választásokig fogja betölteni átmeneti pozícióját. Jiszrael Kac Netanjahu jobboldali pártjának, a választásokon legesélyesebb Likudnak a képviselője.

A kinevezés után Netanjahu miniszterelnöksége mellett továbbra is védelmi miniszter is egyben, mely szerepbe volt koalíciós partnere, Avigdor Lieberman novemberi lemondása után nevezte ki magát, illetve az egészségügyi miniszteri pozíció is az övé.