Netanjahu figyelmeztette az arab országokat, ne utasítsák el Trump béketervét

Az izraeli miniszterelnök varsói csúcson tett megjegyzéseiről készült titkos felvételt vasárnap reggel a KAN News televíziócsatorna szellőztette meg. 

A felvételen világosan hallatszik, amint Netanjahu leszögezi, fontos mindegyik békében érdekelt félnek megvárni, mik is pontosan annak a béketervnek a részletei, melyet később elutasítani vagy elfogadni kíván.

Benjámin Netanjahu
Fotó:MTI/ Mohai Balázs

Az izraeli miniszterelnök arab országok és Izrael kapcsolatának javításáért folytatott diplomáciai törekvései is alátámasztani látszanak a tényt, hogy mandátuma egyik legfontosabb céljának tekinti a zsidó állam biztonsági helyzetének javítását, bebiztosítását. Erre igyekszik felhasználni a biztonságpolitikai csúcsok hivatalos és nem-hivatalos tárgyalásait is.

„Nem hiszem, hogy bármelyikünknek is el kellene utasítania az amerikai kormány tervét, mielőtt még megismernénk a részleteit,” – üzeni az izraeli elnök az arab vezetőknek, majd hozzáteszi, Izrael tisztában van vele, hogy a békéhez egyetlen út vezet.

„Ahhoz hogy Izrael békében éljen és normalizálni tudja kapcsolatait a szélesebb arab világgal, szükség van Izrael és a palesztinok közötti békére. Mivel a békét eddig nem sikerült elérni, kifogytunk a lehetőségekből.”

Netanjahu azonban továbbmegy, és kifejti, miért is profitálna az arab világ az izraeli-palesztin békéből:
“Természetesen az is igaz, hogyha előrelépünk, és sikerül formális békét kötnünk a palesztinokkal, ez az arab világgal való kapcsolatunkban is segíteni fog, illetve a muszlim világ bizonyos részeivel is. Nagyobb békét érhetünk el. Amikor arab vezetőkkel találkozunk, megvitatjuk a Közel-Keleten való közlekedés, a légterek megnyitásának és gazdasági kapcsolatoknak a lehetőségeit – ezek mind hozzájárulnak egy szélesebb körű béke és egy izraeli-palesztin béke eléréséhez.”
Úgy tűnik az izraeli miniszterelnök szavai az arab blokk egyik fő képviselőjénél, Szaúd-Arábiánál részben halló fülekre találtak. A szaúdi külügyminiszter, Adel al-Jubeir szerint, hosszú út vezet az izraeli-palesztin konfliktus megoldásához, de nem lehetetlen a régió Netanjahu által felvázolt békéjének elérése, csupán: „le kell csavarni az indulatokat és elő kell készíteni a terepet a térség országainak együttműködéséhez.”
Hogy mit fognak majd Netanjahu békefelhívására reagálni a régió más arab nemzetei, az egyelőre a jövő zenéje, mindenesetre mind az izraeli előrehozott választások, mind a Trump-féle béketerv és az azt övező békefolyamatok izgalmas fejleményeket ígérnek a 2019-es évben.