Neonácik masíroztak Bulgáriában

A budapesti rendezvény után egy héttel Bulgária fővárosában randevúztak Európa neonáci érzelmű, szélsőséges nacionalistái.

Mintegy kétezer ember vett részt Szófiában szombat este azon a felvonuláson, amelyet egy antiszemita nézeteiről ismert, nácikkal kollaboráló második világháborús hadvezérnek a tiszteletére szerveztek. Antifasiszták ellentüntetést tartottak, rendbontás nem történt.

Hristo Lukovot 1943-ban februárjában bolgár partizánok gyilkolták meg. Ennek az évforulójára szervezték az eseményt, amely csak úgy mint az egy héttel korábban Budapesten esedékes összejövetel, évek óta találkozója európai szélsőjobboldali szervezeteknek.

Szófia belvárosában este fáklyás felvonuláson százával gyűltek össze a résztvevők. Vezényszavaikkal, öltözetükkel és egyéb felszereltségeikkel félelemet kelthettek a zsidó származású városlakókban. Nagy erővel kísérték őket rendőrök, így attrocitás nem történt, annak ellenére sem, hogy antifasiszta szervezetek ellentüntetést szerveztek korábban.

Foto: Reuters

A rendezvényt a — külföldi követségek és emberjogi szervezetek heves tiltakozása mellett — maga a város polgármestere is elítélte, korábban arra tett kísérletet, hogy betiltsák a felvonulást. Erre azonban jogi korlátok mutatkoztak, hiszen egy bírósági határozat végül is engedélyezte a szombati megemlékezést.

„Arra biztatjuk Európa kormányait, hogy vezessenek be hasonló rendezvények ellen tiltó jogi eszközöket, hiszen az ilyen gyűlöletkeltő események nem csak a zsidó közösségek problémái, hanem minden józan európai polgáré is” — fogalmazott közleményében a szófiai összejövetelt elmarasztaló Zsidó Világkongresszus.

Zvezdomir Andronov, a szombati megmozdulást szervező Bolgár Nemzeti Unió vezetője szerint fő motivációjuk a nemzeti önállóság megőrzésének promotálása és a „bolgár nép megmentése és felszabadítása”.

Hristto Lukov az elsőszámú példaképe a bolgár nacionalista és neonáci szervezeteknek. Hadvezér volt, védelmi miniszter is, és ismerten náci-barát politikus, akit 1943 február 13-én antifasiszta partizánok végeztek ki.