Müncheni csúcs – Netanjahu lemondta, riválisa képviseli Izraelt

Különös politikai kompromisszumként a vasárnap véget érő nemzetközi bajor biztonsági konferencián nem Izrael miniszterelnöke, hanem legfőbb belpolitikai riválisa, Beni Ganc mond beszédet — adta hírül a Jerusalem Post.

A vasárnapi cikkben visszatekintenek a héten zajlott két másik nemzetközi konferenciára, amelyek mindegyike elsősorban a Közel-Kelet kérdéseit, kiemelten Irán felelősségét feszegette. Varsóban és Szocsiban is központi kérdés volt annak vizsgálata, hogy mennyire változhat a régió azzal, hogy Trump elnök bejelentése szerint az amerikai csapatok hamarosan elhagyják Szíriát, továbbá az is, hogy miként tekintenek a teheráni rezsimre az oroszok, a törökök vagy éppen a nyugati világ és a NATO szövetségesei.

Szakértők szerint Netanjahu, aki most lemondta a müncheni látogatását, nagy eredményeket ért el azzal, hogy tárgyalni tudott korábban Izrael ellenségeinek számító arab országokkal. (Ilyen például Oman, Kuwait vagy épp Bahrein; ezen államok közül néhányan hivatalosan a mai napig nem ismerik el a zsidó állam létjogosultságát.)

Más, főleg arab hozzászólók szerint a varsói tanácskozással csak tovább gyengült annak esélye, hogy rendezhessék a palesztin-zsidó konfliktust: elsősorban azért, mert Amerika túlzott beavatkozása, így például az Iránnal kötött nukleáris fegyverkezési paktum felmondása egyenlőtlen feltételeket teremt Irán és szövetségesei számára.

Ezzel együtt akkor is érdekes fejlemény, hogy az áprilisi izraeli parlementi választások előtt pár héttel a világ legfontosabbnak tartott biztonsági szakkonferenciáján a zsidó államot Beni Ganc, a jelenlegi miniszterelnök legfőbb politikai riválisa képviseli majd. Ganc számára, aki korábban az izraeli védelmi erők főparancsnoka is volt, nem ismeretlen a téma. Beszédét vasárnapra időzítették a konferencia szervezői.