Minden harmadik brit szerint az iszlám veszélyezteti a brit életstílust

Egyre jobban aggódnak az Egyesült Királyságban, hogy az iszlám vallás negatívan hathat a hagyományos, brit életmódra — derül ki egy friss felmérésből. 

A Hope Not Hate csoport júliusban végzett felmérése szerint a megkérdezettek 35%-a, nagy arányban konzervatív szavazók, szerint az iszlám alapvetően veszélyezteti életstílusokat, ezzel szemben 30% gondolja úgy, hogy a kettő között nem áll fenn összeférhetetlenség.

Anjem Choudary

A megkérdezettek egyharmada (32%) állította, léteznek „no-go zónák” ahol a saria törvény érvényesül és nem-muszlimok nem léphetnek be. A konzervatív szavazók közel fele (47%) és a brexit-pártiak 49%-a volt ezen a véleményen.

A felmérés szerint az eredményeket erősen befolyásolták a 2017-es terrortámadások az Egyesült Királyságban.

Egy ettől független, 5000 embert érintő augusztusi felmérésben 30% nyilatkozott úgy, hogy lakhelyükhöz közeli mecsetépítés esetén tiltakozó kampányban vennének részt.

A felmérés által érintett kérdések közt felbukkant a baloldali antiszemitizmus is. A szervezet szerint míg az antiszemitizmus extrém formái és a holokauszt-tagadás kevésbé fordul elő, az összeesküvéselméletek és antiszemita kijelentések használata, kifejezetten az úgynevezett „zsidó hatalommal” kapcsolatban egyre jobban előtérbe kerül. Ezt mutatja az Egyesült Királyságban tapasztalható antiszemita Google-keresések számának megnövekedése, mely szerint a britek 5%-a nem hiszi, hogy a holokauszt megtörtént, és 8% szerint az áldozatok számát eltúlozzák.

A beszámoló szerint sokan tagadják a probléma meglétét, illetve jobboldali  vagy cionista csoportokra kenik a felelősséget. Ide tartozik az antiszemita botrányairól hírhedt brit Labour párt is.

A csoport arra is figyelmeztetett, hogy az egyre feszültebb helyzet a politikai spaletta minden oldalán szélsőségességet szülhet, kiemelten utalva az al-Muhadzsirun iszlamista terrorcsoportra, melynek egyik alapítóját, Anjem Choudary-t nem rég engedték ki a börtönből.