Életmentő adatgyűjtés Izraelből

Milliárdnyi összegeket fektettek már be Izraelben az egészségügy 21. századi fejlesztéseire. Most a mesterséges intelligencia algoritmusos adatgyűjtési innovációjának legjobb 10 találmányát mutatjuk be. 

Amikor folyamatosan azzal riogatnak, hogy „Big Brother” mindent tud rólunk, és a digitális térben elhullajtott adataink mennyire felhasználhatóak ellenünk, az ember igyekszik óvatosan működni a jelen virtuális mátrixában. Azonban a Facebook és egyéb cégek ismert visszaélései ellenére is érdemes lehet megőriznünk adatszolgáltatásra vonatkozó nagylelkűségünket. Annál is inkább, hogy ha ezzel egészségünk megőrzéséről is gondoskodhatunk.

Többek között erre hívja fel a figyelmet egy friss izraeli tanulmány, amelyben azokat az egészségügyi vállalkozásokat szemlézik, amelyek úttörői a 21. századi modern technikai készségek kórházi implementációjának. Ezek a fejlesztések nem csak a diagnózis pontosabb és gyorsabb meghatározásában segítik az orvostudományt, de a mesterséges intelligencia és a gépi analitikus, algoritmus-elemzésekkel eddig nem ismert betegségeket is ki lehet szűrni. Most mi is bemutatjuk a szaklap szerint legjobb 10 céget és találmányaikat.

1. MonitHer: az amerikai Idahoból Izraelbe költözött fiatal nő vállalkozásáról már most azt állítja a szakma, hogy forradalmasíthatja a mellrák elleni küzdelmet. Yehudit Abrams cégének még mindig nincs weblapja, annyira friss a találmánya, amelyet tavaly nyáron fedezett fel magának a tudományos világ egy bőkezű 360 ezer dolláros nagydíjjal: a WeWork Creatort Jeruzsálemben adták át neki. A MonitHer egy olyan szerkezet, amelyik ultrahangos frekvenciák sugárzásával vizsgálja az eltéréseket a mell sejtszöveteiben. Elég havi egy alkalommal 10 perc monitoring, akár otthon, és az adatok alapján elemezhetnek a szakemberek.

Miután a cég központi szerverén összegyűlik 100 ezer használó adata, a mesterséges intelligencia programok segítségével elemezni tudják a különböző nők mutatóit és még idejében ki tudják szűrni a kóros, rákot okozó sejteket, valamint olcsóbban, kényelmesebben és hatásosabban is tudnak szűrni, mint az éves mammográf vizsgálatok – a mell rákkutatása helyett a mell egészséges monitoringját ajánlják.

foto: Yehudit Abrams, a MonitHer alapitója/instagram

2. MaxQ AI : A CT-vizsgálatokra szakosodott kezdeményezés már ott tart, hogy szerződtek az IBM Watsonnal, a General Electronicsszal és a Samsung Electronicsszal is. A Tel Aviv-i csapat Amerikából kapott komolyabb összegeket pár évvel ezelőtt, amikor először tűntek fel a piacon. A MaxQ AI kifejezetten a fejsérülésekre kidolgozott — deep learningen (mély és alapos kutatáson) alapuló — találmány, amelynek legnagyobb erénye az, hogy a szoftvere azonnal képet ad a kezelőknek az adott beteg CT-jéről. Igy az esetleges belső agyi vérzés okozta halálos veszélyt lehet azonnal minimalizálni.

3. Aidoc: A Time magazin tavaly a világ 50 legzseniálisabb cége közé sorolta a vállalatot, nagyban segítve abban, hogy már több mint 13 millió dollárt tudtak összegyűjteni fejlesztéseikhez. A szintén röntgen és CT-re specializálódott Aidoc legnagyobb erénye, hogy gyors és alapos, bizonyos kutatások szerint alig pár éves működésük alatt már több mint 50 ezer óra munkaidőt spóroltak meg radiológusoknak, sőt, 140 ezernél is több rendellenességet tudtak kiszűrni.

4. ART Medical: Szinte művészi fokon tudták megvalósítani annak a módszerét, amivel radikálisan lehet csökkenteni a tüdőgyulladást abban az esetben, ha egy beteg ventilátoros lélegeztetésben részesül. Ebben az esetben ma a statisztika nagyjából minden negyedik betegnek ezt a mellék problémát prognosztizálja. A már csaknem évtizedes múltra viszanyúló cég 29 millió dollárt tudott toborozni azért, hogy kifejleszthesse reflux-ellenes csövét (ART – anti-refluc tube). Találmányuk lényege a csőben kialakított multiszenzoros vevőberendezés, ami egy mikroszkóp alaposságával rögzíti az adatokat és küldi tovább a cég főszerverére, ahol aztán a mesterséges intelligencia alapos elemzésű szerkezete dekódolja az információkat.

5. Clew Medical: Egy tragikus eset évekkel ezelőtt indította el Gal Salomont azon az úton, hogy alig öt éve megalapítsa cégét, és mára már több mint 30 millió dolláros támogatással életképes és sikeres vállalkozásként tudjnak működni. Salomon édesanyja egy borzalmas baleset áldozata lett: egy kórház intenzív osztályán nem vették észre, hogy vérmérgezést kapott. A fia által kifejlesztett gépnek köszönhetően ma már elkerülhető ez a fertőzés, melybe a nő akkor még belehalt.

A cég számítógépes rendszere összeköttetésbe kerül az adott kórházak intenzív osztályának számítógép-vezérelte rendszerével. Itt nem csak folyamatos monitoring jön létre például az EKG-s vagy az ultrahang felvevő berendezések között, de minden adat összefut a betegek korábban már rögzített digitális beutalós lapjával. Így a rendszer értelmezni tudja nagy sebességgel azt, ha valakinek kirívóan eltérőek a mutatóik a korábbi adataihoz képest, sőt ki is tudja számolni, hogy mi a legideálisabb gépen töltött idő a beteg javulása érdekében.

foto: Clewmed

6. Nucleai: Jelentős kényelmet és időtakarékosságot valósít meg az új módszer, amelyet elsősorban rákszűrésre és belgyógyászati kivizsgálásokra fejlesztettek ki. Avi Veidman, az izraeli hadsereg egyik számítógép-fejlesztési veteránja által alapított cég eddig csak prototípussal jelentkezett, de a szakértők szerint minden esélyük megvan arra, hogy hamarosan átütő eredményekkel lássák el a kórházakat másfél ével ezelőtt életre hívott találmányukkal. Cloud-rendezésű adatrögzítéssel, a műholdas képek metodikájával fogják majd a betegek sejtjeinek elváltozásait dekódolni.

7. Medial EarlySign: Ez a találmány egy olyan algoritmus-elemző szoftveren alapul, amely a betegek digitális kezelőlapjait, orvosi vagy gyógyszerhasználati információit vizsgálja összetetten. Az igazi erénye abban rejlik, hogy a meglévő adatbázisokat úgy tudja értelmezni, hogy időben fejti meg azt, ha valaki veszélyeztetett valamilyen formában. Tehát ha a vérnyomása vagy a vércukorszintje volt eltérő a korábban rögzített adatok szerint, akkor a felírt és szedett orvosságok felülvizsgálatát és elhagyását is javasolhatja a program. Ezzel időt és pénzt is spórolva az egyéneknek.

8. MilagroAI: A módszer majdnem ugyanaz, mint az előző vállalkozásnál, csak itt nagyobb hangsúly helyeződik a kórházaknál lévő adatokra. A sok bürokratikus formanyomtatvány, papírhalmaz helyett a betegről szóló információ egyszerű, tiszta és elérhető, real-time üzemmódban kerül az orvos elé, digitális formában.

9. MedAware: Egy méltatlanul elhallgatott súlyos problémára kínál megoldást a 2012-ben elindult vállalkozás. A gépi analitikus algoritmusok és az ezt erősítő mesterséges intelligencia program arra összpontosít, hogy kiszűrje a rossz gyógyszerek felírását olyan betegnek, akik azok beszedésével akár saját életüket veszélyeztetnék. A cég adatbázisában több millió recept alapján hasonlítják össze a páciensek kondícióját és a számukra javasolt vagy tiltott gyógyszerek kapcsolatát.

10. Zebra Medical Vision: Alig öt év alatt több mint 50 millió dollárnyi támogatást tudtak szerezni fejlesztésekre és projekt-kidolgozási költségekre. Ez önmagában is beszédes eredmény. Mára a legjobb radiológiai szolgáltatónak tartják őket, ráadásul olyan szerkezetet fejlesztettek, amelynek költsége mindössze 1 dollár képenként. A tüdőszűrésre alkalmazott vizsgálatokat úgy fejlesztették, hogy mintegy két millió képpel és vagy félszáz általános diagnózissal kezdték vizsgálni az adatkombinációkat, mindezzel ugrásszerű népszerűséget szerezve a piacon.

Bármeyik találmányt is vesszük alaposabban górcső alá, megállapítható, hogy a zsidó államban nem tétlenkednek sokat a tudomány orvostani és egészségügyi implemetációjával.