Eddig több, mint 300 vegyi támadást hajtott végre az Asszad-rezsim

Több száz civileket célzó vegyi támadást hajtott végre Szíria a vegyi fegyverek elpusztításáról szóló megállapodás aláírásától kezdve, derül ki a Global Public Policy Institute friss jelentéséből. 

Az Asszad-rezsim és az azt támogató milíciák több, mint 300 vegyi támadást indítottak a szíriai polgárháború kezdete óta, állítja a vasárnap publikált jelentés.

Vegyi támadás. Képünk illusztráció.

Összesen 336 vegyi támadás történt a szír konfliktus kirobbanása, 2011 óta. A támadások 98%-a a szír elnökhöz, Basar Al Asszadhoz hű katonai csapatokhoz köthető, a maradék két százalékért pedig az Iszlám Állam terrorszervezet tehető felelőssé.

Az akciók 90%-a során hordóbombákba töltött klórgázzal támadtak a célpontokra.

A jelentés azzal vádolja az Asszad rezsimet, hogy szándékosan civil területeket vett célba vegyi fegyvereivel, nem kizárólag katonai célpontokon bevetve azokat. Az elemzés adatai szerint a vegyi támadásokat kifejezetten a lázadó csoportokat támogató civil lakosságra irányították.

A vegyi támadások 90%-a a rezsim Damaszkusz külvárosára, Ghoutára mért csapása után történtek. Az említett, halálos szarin gázt bevető támadás több száz ember halálát okozta, ami a polgárháború halottainak számát 1700 főre emelte.

A Ghoutát érő támdást követő nemzetközi felháborodás arra késztette az Asszad rezsimet írjon alá egy megállapodást, melynek keretében minden maradék vegyi fegyverét beszolgáltatja és felszámolja tartalékait. Ennek ellenére azóta is számos klórgáz támadásról érkezett hír.

A Global Public Policy Institute felszólította az Egyesült Államokat, illetve a nemzetközi közösséget, végre tegyenek valamit a borzalmas háborús bűntettek megfékezése érdekében, és vegyék célba a szír vegyi fegyverek mozgatására használt szállítási eszközöket, beleértve a helikopterflottájukat.