Csehország ráfizetne a megállapodás nélküli Brexitre a külügyminiszter szerint

Amennyiben Nagy-Britannia megállapodás nélkül lépne ki az Európai Unióból, az 0,5-1 százalékkal csökkentené Csehországban a bruttó hazai termék (GDP) növekedését – nyilatkozta Tomás Petrícek cseh külügyminiszter a cseh közszolgálati hírtelevíziónak (CT24). A tárcavezető szerint ezt a cseh kormány szakértői számították ki.

Több változat lehetséges. A nagy probléma természetesen a megállapodás nélküli Brexit esetében merül fel. Számításaink szerint ebben az esetben 0,5-1 százalék közti GDP csökkenés várható – mondta Petrícek, aki a müncheni biztonságpolitikai konferencián nyilatkozott a prágai televíziónak. Ez aránylag súlyos következmény, ezért bízom abban, hogy az egyik félnek sem érdeke, hogy Nagy-Britannia megállapodás nélkül távozzon az EU-ból – jegyezte meg a cseh diplomácia vezetője.

Tomás Petrícek szerint a megállapodás nélküli Brexit esetében Nagy-Britannia sokat veszítene.

Bekötött szemű uniópárti tüntetők a brit európai uniós tagság megszűnése (Brexit) ellen tiltakoznak az újabb Brexit-népszavazásra buzdító, People’s Vote (A nép voksa) nevű kampánycsoport londoni rendezvényén 2019. február 14-én. MTI/AP/Matt Dunham

A távozás gyakorlati következményei még súlyosabbak lennének. Franciaországban már most készülnek a végeláthatatlan kamionsorokra, hiszen nem lesznek szabályok, amelyek alapján a kamionokat ellenőrizni tudnák – mutatott rá a miniszter.

Hasonló problémák merülnének fel a légi közlekedésben és más területeken is – tette hozzá.

Bízom abban, hogy sikerül megtalálni a megoldást – vélte a politikus a cseh televíziónak nyilatkozva.