Az oroszok szerint a Szovjetuniónak nem kellett volna bevonulnia Afganisztánba

Idén ünnepelték az afganisztáni szovjet csapatkivonás 30. évfordulóját.

Az oroszok 42 százaléka szerint a Szovjetuniónak nem kellett volna bevonulnia Afganisztánba, 31 százalék szerint viszont indokolt volt a csaknem 10 évig tartó háború – derült ki a VCIOM orosz állami közvélemény-kutató intézet pénteken nyilvánosságra hozott adataiból.

A felmérés, amelyet az afganisztáni szovjet csapatkivonás 30. évfordulója alkalmából végeztek el, megállapította, hogy az oroszok 77 százalékának tudomása van a közép-ázsiai ország megszállásáról. A megkérdezettek 72 százaléka nem kíván többet megtudni az ott történtekről, mint amennyivel eddig is tisztában van.

Kép forrása: MTI

Ezzel ellentétes igényt 26 százalék képviselt; azok aránya akik több információt szeretnének az akkori eseményekről a 18 és 24 év közötti korosztály körében a legmagasabb (39 százalék). A beavatkozás támogatottsága is ebben a korcsoportban a legmagasabb (48 százalék). A telefonos felmérést egy 1600 fős reprezentatív mintán, február 13-án végezték el – írta az MTI.

A csapatkivonás évfordulója alkalmából Vlagyimir Putyin orosz elnök az Oroszország Hőse címet adományozta Vlagyimir Koftunnak, aki Afganisztánban élete kockáztatásával végezte feladatait. Az afganisztáni háborúban 86-an kapták meg a Szovjetunió Hőse aranycsillagot, közülük 25-en posztumusz kitüntetésben részesültek.

A legfontosabb számunkra, hogy emlékezzünk azokra a hősökre, akik internacionalista kötelességüket teljesítették (Afganisztánban) – elevenítette fel Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője De ezeket a hősöket senki nem is feledi – tette hozzá.

Peszkov nem kívánta kommentálni azt a kezdeményezést, hogy vissza kellene vonni a szovjet népképviselők kongresszusának inváziót elítélő határozatát.

Vlagyimir Samanov, az orosz parlament alsóháza védelmi bizottságának elnöke egy interjújában kijelentette, hogy az Egyesült Államok Afganisztánban első ízben alkalmazta a Szovjetunió ellen a szomszédos ország területéről irreguláris erőkkel vívott háború taktikáját. Úgy vélekedett, hogy az orosz haderő az Afganisztánban és a kaukázusi háborúban szerzett tapasztalatait felhasználta a szíriai hadművelet és rendezési folyamat megtervezésekor.

A TASZSZ összesítése szerint 1979 és 1989 között a szovjet hadsereg 416 nagyobb hadműveletet hajtott végre Afganisztánban. A közép-ázsiai országban 620 ezer szovjet katona teljesített szolgálatot, közülük mintegy 15 ezer életét vesztette. A hivatalos adatok szerint a Szovjetunió vesztesége haditechnikában 147 tank, 118 repülőgép, 333 helikopter, 1314 páncélozott harcjármű és 433 tüzérségi eszköz volt.