A Hezbollah bemutatta, hogyan ölt meg két izraeli katonát

A libanoni Hezbollah terrorista csoport új videófelvételt tett közzé egy 2015-ös, halálos támadásról, amelyben páncéltörő rakétákat lőttek ki egy izraeli katonai konvojra, megölve két izraeli katonát- számolt be az ujkelet.live

A felvételen, amelyet a Hezbollahhoz köthető al-Mayadeen televízióállomás adott le, látható, ahogy két páncéltörő rakétát lőnek ki egy izraeli katonai konvojra a Dov-hegység területén, a libanoni határ közelében, amelynek következében két jármű lángra kap.

A 2015. január 28-i támadásban Yochai Kalengel százados és Dor Nini őrmester meghalt, és hét katona megsérült.

A Hezbollah a támadást követően azt mondta, hogy a páncéltörő rakétákat megtorlásnak szánták egy szíriai légitámadásért, amit Izraelnek tulajdonítottak, és amiben legalább hét ember meghalt, köztük a terrorszervezet egyik vezető parancsnoka és egy iráni tábornok.

Izraeli elemzők szerint az új felvétel bemutatásának időzítése üzenet a Hezbollahtól Izraelnek, hogy meg vannak az eszközei, hogy reagáljon a zsidó állam támadásaira. Az elmúlt hónapokban Izrael többször megakadályozta, hogy Irán fejlett fegyverekhez juttassa a libanoni csoportot, valamint feltárta és megsemmisítette a Hezbollah határokon átnyúló támadó alagútjait.

A 12-es csatorna szerint az al-Mayadeennek nyilatkozó Hezbollah-ügynökök azt mondták, a támadást a terrorszervezet vezetője, Hasszán Naszrallah rendelte el demonstrációként, hogy meg van a hajlandóságuk és a képességük is, hogy katonailag reagáljanak.

A videófelvétel közzététele előtt nem sokkal jelentette be az izraeli hadsereg egy, a Hezbollah terrorszervezet elleni háborút szimuláló hadgyakorlat befejezését.

A 12-es csatorna szerint ez volt a legnagyobb hadgyakorlat, amin a páncélos hadsereg 401. dandárja az elmúlt években részt vett. A katonák az izraeli légierővel, valamint a mérnöki és hírszerzési egységekkel együttműködve végezték a gyakorlatokat.

A Jordán Völgyben lévő kiképző zónában több tucat tank, páncélozott személyszállító és helikopter sorakozott fel.

A dandár parancsnoka, Dudu Sonago ezredes, azt mondta, hogy a Hezbollah harcosai széles körű tapasztalatokat szereztek, és kifinomultabb harctechnikákat sajátítottak el a szomszédos szíriai polgárháborúban folytatott küzdelem során, miközben elmélyítették katonai jelenlétüket.

Mivel a szíriai helyzet stabilizálódik, a Hezbollah visszahelyezi erőit Libanonba. Ez már nem egy gerilla szervezet, hanem valódi hadsereg. Szíriában a hadsereghez hasonló századok és zászlóaljak ezredeiben harcoltak –  mondta a 12-es csatornának. Lakott területeken működnek, és rengeteg páncéltörővel készülnek – tette hozzá Sonago. Ez egy olyan kihívás, amire az Izraeli Védelmi Erőknek fel kell készülnie.