Újabb segélykonvoj jutott el a jordániai határhoz

Az ENSZ és a Szíriai Arab Vörös Félhold (SARC) segélyszervezet a délkelet-szíriai Rukbán menekülttábor több mint 40 ezer rászorulójához juttatott el humanitárius segélyszállítmányt – derül ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közleményéből.

A szállítmányok élelmiszer mellett női egészségügyi csomagokat, gyógyszereket, a gyerekeknek pedig a szükséges vakcinákat tartalmazták. A WHO szerint a szállítmány csütörtökön ért célba. Az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) közlése szerint a mostani a legnagyobb segélyszállítmány a polgárháború nyolc éve óta.

Mark Lowcock, az ENSZ humanitárius ügyekért felelős főtitkárhelyettese két héttel ezelőtt sürgette a polgárháborúban szemben álló harcoló feleket, biztosítsák a segélyszállítmány célba jutását. Hozzátette, a hideg téli hónapok csak tovább súlyosbították a táborban uralkodó szörnyű körülményeket.

A tárborban élők nagy része az Iszlám Állam dzsihadista szervezet által elfoglalt kelet-szíriai területekről menekült oda, és ottrekedtek, miután 2017 júniusában egy terrortámadást követően a jordániai hatóságok katonai övezetnek nyilvánították a térséget. Ammán azóta zárva tartja a határt, mondván, hogy a megoldás a menekültek hazatérésének támogatásában rejlik.

A Rukbánban lévő menekültek többsége nő és gyerek. Az ellátás hiánya és a nagy hideg miatt az elmúlt hetekben több gyerek meghalt, köztük csecsemők. Az ENSZ Világélelmezési Programjának (WFP) dolgozói arra panaszkodtak, hogy a táborban egyáltalán nincs orvos, az egészségügyi ellátást végző nővérek közül pedig többen nem rendelkeznek az ehhez szükséges felkészültséggel.

Az ENSZ  élelmezési programjának (WFP) Szíriáért felelős szóvivője korábban azt mondta újságíróknak tett nyilatkozatában, hogy a rukbáni az egyik legsúlyosabb humanitárius szükséghelyzet, amelyet eddig látott.