Oroszország veszélyezteti Európát – brit váddal indult a müncheni biztonsági csúcs

Oroszország katonai, politikai, hírszerzési, informatikai, gazdasági és „kriminális” eszközökkel próbál ellenfelei fölé kerekedni – mondta a brit védelmi miniszter a biztonságpolitika első számú nemzetközi fórumán. Macron francia elnököt pedig hiába várják Münchenben. 

Oroszország kalandor politikája veszélyezteti Európa biztonságát – jelentette ki a brit védelmi miniszter pénteken az 55. müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián.

Gavin Williamson beszédében kiemelte, hogy „a világ egyre veszélyesebb és sötétebb hellyé válik”, amelyben a NATO egyre fontosabb tényező, mert „visszatért egy régi ellenfél”, Oroszország. A brit politikus szerint Putyin rezsimje a nemzetközi közösség szabályait megszegve folytatja tevékenységét azzal, hogy belehajszolja a Nyugatot egy új fegyverkezési versenybe, amelyet a Nyugat nem akar.

Gavin Williamson brit védelmi miniszter beszédet mond az 55. müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián. MTI/EPA/Ronald Wittek

Hozzátette: a hadviselés egy „szürke zónáját” megteremtve katonai, politikai, hírszerzési, informatikai, gazdasági és „kriminális” eszközökkel próbál ellenfelei fölé kerekedni. Így például „a dezinformáció, az online trollkodás és a kibertámadások” már mindennaposak, egy „új normalitás” részét alkotják. Gavin Williamson szerint meg kell fizettetni Moszkvával „kalandor” politikája árát.

“A Emmanuel Macron már hetekkel korábban jelezte, hogy naptár problémák miatt nem tud eljönni most Münchenbe. Ennek semmi köze sincsen azokhoz a vitákhoz, melyek az utóbbi napokban kialakultak Párizs és Berlin között a Nord Stream 2 gázvezeték miatt.”- hangsúlyozta a közelmúltban Wolfgang Ischinger, a konferencia egyik főszervezője, aki arra reflektált, hogy szakértők szerint a tanácskozás egyik csúcspontja lett volna Angela Merkel német kancellár és Macron közös szereplése.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára beszédében hangsúlyozta, hogy Kína felemelkedésében van lehetőség a partnerségre és a politikai párbeszédre. A kalózok ellen Szomália partjainál folytatott küzdelem ügyében volt is már példa az együttműködésre, és a NATO fegyveres erői rendszeres kapcsolatban állnak a kínai fegyveres erőkkel.

Azonban nem egy tagországot tölt el aggodalommal Kína egyre erőteljesebb befektetési tevékenysége a kritikus infrastruktúra, például az ötödik generációs mobil távközlési hálózatok (5G) területén – mondta a főtitkár.

Jobban fel kell tárni és meg kell érteni „Kína befolyásának kiterjedtségét, és hogy mit jelent ez biztonságunkra nézve” – tette hozzá Jens Stoltenberg, hangsúlyozva, hogy a NATO-tagországoknak együtt, egységesen kell cselekedniük ebben az ügyben.

Az idén 55. alkalommal megszervezett Müncheni Biztonságpolitikai Konferenciára 600 politikai, katonai, gazdasági vezetőt, szakértőt és civil aktivistát várnak, köztük nagyjából 35 állam-, illetve kormányfőt, 50 külügyminisztert és 30 védelmi minisztert. Mindezzel a főszervező elmondása szerint demonstrálni szerették volna, hogy „az Európai Unió nem morzsolódik fel”.

A bajor tartományi fővárosban soha ennyien nem vettek még részt a szakfórumon, amelynek idei tervezett témái között szerepel az Európai Unió és a transzatlanti kapcsolatrendszer jövője biztonságpolitikai szempontból, Kína felemelkedése a világhatalmak közé vagy a nukleáris eszközök leszereléséről szóló amerikai-orosz szerződés megszűnésével fenyegető helyzet. Ugyancsak lesznek panel beszélgetések a szíriai és az afganisztáni polgárháborúról, Irán helyzetéről vagy az ukrán válságról.  A hétvégén a „klasszikus” témák mellett az éghajlatváltozás biztonságpolitikai vonatkozásairól is lesz majd szó.

Az előzetesen ismertetett tervek szerint a biztonságpolitika davosi fórumának is nevezett konferencián felszólal mások mellett Mike Pence amerikai alelnök, Angela Merkel német kancellár, Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, Petro Porosenko ukrán államfő és Mohammad Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter. A vendégek között lesz több magasrangú amerikai diplomata is, Jared Kushner, Donald Trump amerikai elnök veje és tanácsadója feleségével, Ivanka Trumppal érkezik a rendezvényre.

Jelentések szerint a résztvevők biztonságára 4500 rendőr ügyel. A konferencia ellen baloldali csoportok több demonstrációjára is lehet számítani Münchenben.