Der Spiegel: Asszad sokkal többször vetett be vegyi fegyvert, mint eddig gondolták

Az eddig véltnél sokkal többször vetettek be vegyi fegyvert a szíriai háborúban a Der Spiegel jelentése szerint. A német közéleti magazin egy berlini kutatóintézet adataira hivatkozva arról ír, hogy összesen 336, hitelt érdemlően igazolt esetben vetettek be vegyi harci anyagokat, például szarint vagy klórgázt.

A Global Public Policy Institute (GPPi) szerint az esetek 98 százalékában Bassár el-Aszad kormánya tehető felelőssé a támadásokért – idézett a dpa hírügynökség pénteken a Der Spiegel hétvégén megjelenő számából.

A nemzetközi szakértői csoport többek között az áldozatok orvosi vizsgálatai és egybehangzó források alapján ítélte meg az incidenseket.

Százhatvankét esetben nem tudta megerősíteni, hogy valóban vegyifegyver-támadás történt. A jelentés szerint a vegyi fegyveres támadások többsége a kormányerők egy-egy offenzívájának kezdetével függött össze.

A nyolc éve tartó szíriai háborúban többször is érkeztek jelentések állítólagos vegyifegyver-támadásokról. Az ENSZ emberi jogi főbiztosának hivatala tavaly év elején 34 olyan incidensről számolt be, amelyről egyértelműen bebizonyosodott, hogy kémiai anyaggal követték el. A világszervezet szintén az Aszad-rezsimet tette felelőssé az esetek javarészéért.