Bajban van az izraeli jobboldal?

Egy, az i24News és az Israel Hayom izraeli híroldalak által végzett felmérés szerint az izraeli jobboldali blokk nem tud elég koalíciós partnert találni a közelgő előrehozott választásokig, amennyiben a kisebb pártok, amelyeknek jelenlegi támogatottsága nem elég a Knesszetbe kerüléshez, nem fognak össze.

Benjamin Netanjahu, Izrael miniszterelnöke

Emellett továbbra is Benjamin Netanjahu, Izrael jelenlegi miniszterelnöke és a Likud párt a legesélyesebb arra, hogy akár hajszálnyi előnnyel is, de ezúttal is ő alakítson kormányt.

A felmérés adatai a jobboldali Likudnak biztos győzelmet jósolnak az április 9-i választásokon, 32 parlamenti székkel, míg a frissen alakult legfőbb rivális, Beni Ganc centrista Izrael Ereje pártjának csupán 19 széket jósolnak.

A széttöredezett jobboldali nacionalista tábor azonban jelenleg úgy tűnik, nem nagy eséllyel tudna többségi koalíciós kormányt alakítani, mivel a parlamenti küszöböt megugró pártok támogatásával együtt a Likud összesen 56 széket szerezne meg a Knesszetben, míg egy esetleges centrista-baloldali koalíció 64 székkel át is vehetné a vezetést.

i24NEWS English on Twitter: „Who would win the #IsraElections2019 if they were held today? Our joint poll with @IsraelHayomEng shows some big names would not even make into into #Israel’s parliament. @calev_i24 and @NuritBen have the results: pic.twitter.com/2UUJwVM3AG / Twitter”

Who would win the #IsraElections2019 if they were held today? Our joint poll with @IsraelHayomEng shows some big names would not even make into into #Israel’s parliament. @calev_i24 and @NuritBen have the results: pic.twitter.com/2UUJwVM3AG

Az izraeli i24News és az Israel Hayom adati szerint többek között a Kulanu centrista párt, valamint a Jiszrael Beitenu (Izrael a Hazánk), a Habajit Hajehudi (Zsidó Otthon), a Nemzeti Unió és az Otzma Jehudit (Zsidó Erő) jobboldali pártok képtelenek lennének átlépni a parlamentbe jutás küszöbét, ha az előrehozott választásokat ma tartanák.

Mindez azt is jelentené, hogy a kormány korábbi koalíciós partnerei, Mose Káhlon pénzügyminiszter (Kulánu) és Avigdor Lieberman volt védelmi miniszter (Hiszrael Beitenu) ezúttal nem tudnák erősíteni Netanjahu jobboldali táborát.

A Knesszetbe való bekerüléshez a pártoknak legalább 3,25%-os támogatási küszöböt kell megugraniuk. A híroldalak által végzett felmérés eredményei azonban azt sugallják, nagy az esély arra, hogy számos eddig bennlevő pártot is a kiesés veszélye fenyeget támogatásuk jelentős csökkenése miatt.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Ajelet Saked igazságügyminiszter arra kérte a jobboldali, nacionalista, vallásos pártokat, fogjanak össze, nehogy az egység hiányában parlamenti székeiket baloldali pártok ragadják el. Kormányközeli nacionalista rabbik is az összefogás mellett szólaltak fel.