A szíriai helyzet rendezését sürgeti az ENSZ

Reményét fejezte ki pénteken az ENSZ szíriai különmegbízottja a szíriai helyzet rendezését célzó alkotmányozó bizottság mihamarabbi felállításával kapcsolatban. 

Geir Pedersen, aki a világszervezet negyedik szíriai különmegbízottja, Genfben újságíróknak hozzátette, hogy további javaslatai is vannak a rendezést illetően. A nyolc éve dúló polgárháborúban egymással harcoló csoportok korábban már kilenc, sikertelen tárgyaláson vettek részt.

Úgy vélem, tisztában vagyunk az előttünk álló kihívással, megegyeztünk abban, merre kell tovább haladnunk, ez mindenképpen pozitív – szögezte le a norvég diplomata, hozzátéve, reméli, hogy minél hamarabb megalakul az alkotmányozó bizottság.

Üdvözölt továbbá más, a polgárháborúval kapcsolatos előrelépéseket is, többek közt a néhány nappal ezelőtti fogolycserét a kormányerők és a lázadók között, és reményét fejezte ki, hogy további cserék következnek.

Geir Pedersen, az ENSZ új szíriai különmegbízottja

Pedersen a múlt hónapban Rijádban találkozott az egyik legnagyobb szíriai ellenzéki szervezet, a törökországi székhelyű Szíriai Nemzeti Koalíció (SNC) tagjaival. A találkozóra a különmegbízott szíriai útja után nem sokkal került sor, miután az arab országban a Bassár el-Aszad vezette kormányerők – nagyrészt orosz és iráni segítséggel – jelentős területi győzelmeket könyvelhettek el.

Naszr al-Haríri, az SNC főtárgyalója a találkozót követően azt mondta, a tűzszüneti megállapodások miatt Szíriában jó esélyt lát a háborút lezáró politikai megoldásra. A polgárháborúban harcoló csoportok legnagyobb támogatói, Törökország, Oroszország és Irán – az asztanai hármak – korábbi megbeszélései során már felmerült a bizottság kérdése, azonban egyelőre nem tudtak megegyezni az összetételén.

Idén februárban a hármak közös nyilatkozatot fogadtak el, amelyben hangsúlyozták, hogy  erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy a bizottság már 2019 elején megkezdhesse a munkáját. Bassár el-Aszad szíriai elnöknek – aki elemzők szerint vélhetően győztesként kerül majd ki a nyolc éve tartó konfliktusból – ellenvetése volt azzal kapcsolatban, hogy a bizottságba az ENSZ delegáljon tagokat.

A szíriai alkotmányozó bizottságnak kulcsszerepe lenne egy új alkotmány kidolgozásában, a következő választások megtartásában és a polgárháború lezárásában is. A 2011 óta zajló szíriai konfliktusban több mint 360 ezren vesztették életüket és milliók menekültté váltak.