Vereséget szenvedett a brit kormány egy jelképes jelentőségű parlamenti szavazáson

Az alsóház 303-258 arányban vetette el a szimbolikus beterjesztést, amelyben a konzervatív párti kormány indítványozta, hogy a képviselők ismét nyilvánítsák ki a kormányzati Brexit-stratégia támogatását.

Vereséget szenvedett csütörtök este a brit kormány egy jelképes jelentőségű alsóházi szavazáson, melynek célja az lett volna, hogy a képviselők megerősítsék a kormány által a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) ügyében végzett munka támogatását – közölte az MTI.

A csütörtök esti szavazásnak semmiféle jogilag kötelező erejű következménye nincs. A voksoláson Theresa May miniszterelnök és kormányának legtöbb tagja nem vett részt.

A szavazás előtti vitában Steve Barclay Brexit-ügyi miniszter azonban kijelentette, hogy az indítvány leszavazása „kellemetlen helyzetbe” hozná Theresa Mayt, és megnehezítené a további Brexit-tárgyalásokat.

Az alsóház alig több mint két hete, január 29-én hatalmazta fel a brit kormányt arra, hogy kérje az Európai Uniótól a Brexit feltételeiről tartott, a tavaly novemberi megállapodással lezárult tárgyalások újbóli megnyitását, és érjen el „alternatív megoldásokat” az ír-északír határ újbóli fizikai ellenőrzésének elkerülését célzó tartalékmegoldás (backstop) helyett.

Az uniós vezetők azonban a január végi alsóházi határozat óta rendre elzárkóznak a Brexit-egyezmény újranyitásától. A január 29-én elfogadott módosító indítvány értelmében az alsóházi tory pártcsoport támogatja a Brexit feltételrendszeréről elért megállapodást, de csak akkor, ha a backstop-mechanizmus helyett más megoldás kerül be az 585 oldalas egyezménybe.

A Brexit-megállapodásról két héttel korábban tartott első szavazáson az alsóház a modern brit politikatörténetben példátlan, 230 fős többséggel elvetette az egyezményt, jelentős részben a backstop-mechanizmussal szembeni heves ellenállás miatt.

A kormány ezután vállalta, hogy további tárgyalásokat kezdeményez a Brexit-megállapodás módosításáról az EU-val, és ezt a stratégiát támogatta január 29-én a konzervatív frakció, valamit a kisebbségi tory kormánynak külső támogatást nyújtó északír protestáns erő, a Demokratikus Unionista párt (DUP).

A csütörtök esti szavazás célja e támogatás jelképes megerősítése lett volna, ám a tory frakció keményvonalas Brexit-tábora kifogásolta, hogy a kormányzati indítvány nem zárja ki egyértelműen a megállapodás nélküli Brexit lehetőségét arra az esetre, ha az EU-val nem sikerül dűlőre jutni a backstop-mechanizmus helyett követelt „alternatív megoldásról”.

Erre hivatkozva e keményvonalas tory csoport tartózkodott a csütörtök esti voksoláson, így a kormányzati indítvány az ellenzék egységes elutasító szavazataival elbukott.

Az ír-északír határellenőrzés elkerülésére kidolgozott mechanizmus alapján az Egyesült Királyság, beleértve Észak-Írországot, közös vámuniós szabályozási rendszerben maradna az Európai Unióval, ha nem sikerül időben olyan átfogó kétoldalú kereskedelmi megállapodást elérni, amely feleslegessé teszi e tartalékmegoldás alkalmazását.

Sem a brit kormány, sem az EU nem akarja életbe léptetni a backstop-mechanizmust, ha nem szükséges. A keményvonalas tory Brexit-tábor és a szintén erősen EU-szkeptikus DUP azonban ennek ellenére hallani sem akar a backstopról, mivel attól tart, hogy ha a mechanizmust mégis életbe léptetik, az Egyesült Királyság akár véglegesen vámuniós viszonyrendszerben maradhat az EU-val.