Tenyérnyi területre szorult vissza az Iszlám Állam Szíriában

 Alig több mint egy négyzetkilométernyi területre szorult vissza Kelet-Szíriában az Iszlám Állam nevű terrorszervezet több száz megmaradt harcosa – nyilatkozta az arab-kurd harci koalíció, a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) egyik szóvivője.

A bekerített dzsihadisták elszántságára jellemző, hogy már női kamikazékkal is hajtatnak végre öngyilkos támadásokat – mondta Ádnán Afrín, az SDF Deir ez-Zór-i hadműveletének szóvivője szerda este.

Az SDF – amelyet az Iszlám Állam ellen az Egyesült Államok vezetésével összeállt nemzetközi koalíció támogat – szombaton indította meg a végsőnek tervezett offenzívát. A dzsihadisták mindössze egy falu egy részét és némi földet ellenőriznek Deir ez-Zór tartomány keleti részén, az iraki határ közelében.

A szóvivő szerint az ellenállásuk olyan erős, hogy az utóbbi egy-két napban vissza tudtak foglalni valamekkora területet. Volt olyan időpont, amikor a dzsihadisták mindössze 700 négyzetmétert tudhattak magukénak. Körülbelül ezren lehetnek, többségük külföldi, és parancsnokaik irakiak. Alagutakat ástak, ezekben sáncolják el magukat, ami nehezíti a küzdelmet – tette hozzá.