Szaúd-Arábia felkerült a terrorfinanszírozásban érintett országok EU-s feketelistájára

A szaúdi kormány „sajnálatát” fejezte ki amiatt, hogy az Európai Bizottság Szaúd-Arábiát is felvette az Európai Bizottság a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása ellen nem elég hatékonyan fellépő országok feketelistájára.

A lépésre olyan időszakban került sor, amikor fokozottan feszültté vált a viszony Rijád és az európai kormányok között Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságíró Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusán történt brutális meggyilkolása miatt.

Mohamed bin Szalmán herceg

Az Európai Bizottság közölte szerdán, hogy további hét országot is fel akar venni az listára, köztük Szaúd-Arábiát és Panamát a lajstromban már szereplő 16 ország mellé, olyanok közé mint Irán, Irak, Pakisztán, Etiópia és Észak-Korea.

A frissített jegyzékben kiemelt kockázatot jelentő államok szerepelnek, amelyeknek súlyos hiányosságok vannak a pénzmosás és a terrorfinanszírozás megelőzésére vonatkozó előírásaikban. A feketelistára felvett országokból származó természetes és jogi személyeknek a szokásosnál is szigorúbb ellenőrzéseken kell majd átesniük, ha gazdasági tevékenységet akarnak folytatni az Európai Unióban, de a felkerülés komoly nemzetközi presztízsveszteséget is jelent.

A dokumentumot még az Európai Unió jogalkotó társszerveinek is jóvá kell hagyniuk. Diplomáciai források szerint azonban Franciaország és Nagy-Britannia is erősen ellenzi Szaúd-Arábia felvételét.

„Szaúd-Arábia sajnálattal értesült a magas kockázatú országok listájának Európai Bizottság által javasolt frissítéséről” – jelentette az éjjel az SPA hivatalos szaúdi hírügynökség. Az SPA Mohamed al-Dzsadán szaúdi pénzügyminiszter kijelentését idézte, amely szerint Rijád „stratégiai prioritásként kezeli a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelmet”.