Kreml: Washington tisztességtelen versenyre törekszik újabb szankcióival

Tisztességtelen, gengszterizmussal határos, nemzetközi kereskedelmi jogot sértő versenyre törekszik az Egyesült Államok azzal, hogy orosz energiaprojektek meghiúsítására és orosz bankok tevékenységének aláásására törekszik – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak csütörtökön Szocsiban.

Peszkov arra reagált, hogy amerikai szenátorok kétpárti törvénytervezetet nyújtottak be, amelynek értelmében az Egyesült Államok újabb szankciókat vezet be, ezúttal az orosz bank-, energia-, kibernetikai és hajóépítő szektorral, valamint az állami értékpapírokkal szemben.

A törvénytervezet emellett arra kötelezné az amerikai kormányzatot, hogy állapítsa meg Vlagyimir Putyin orosz elnök vagyonának nagyságát, hogy számoljon be arról, hol tart a nyomozás Borisz Nyemcov orosz ellenzéki politikus meggyilkolásának ügye, illetve nem minősítendő-e terrorizmust támogató államnak Oroszország. A dokumentum egyúttal kétharmados szenátusi szavazattöbbséghez kötné az Egyesült Államoknak a NATO-ból való kilépését.

A beterjesztett jogszabály-csomag indoklása szerint Oroszország külföldi demokratikus intézmények aláásására törekszik, és agressziót folytat Ukrajna ellen.