Fokozódó fegyvercsempészet Jordánián keresztül?

Az Abbász utáni időkre készülne fel a terrorszervezet újabb, Szíriából csempészett fegyvereivel 

Hivatalosan még meg nem erősített hírek szerint a Fatah Tamzin csoportja a Palesztin Hatóság vezetőjének mandátuma utáni időkre készülne fel újabb, Izrael és Jordánia kapcsolataira és civil lakosságaikra veszélyes módon – írta csütörtökön a Jerusalem Center for Public Affairs. A szaklap szerint a terroristák Ciszjordániában vásárolnak Jordánián keresztül csempészett fegyvereket.

Szíria déli részének tartományaiban egyre fokozódik az iráni nyomás, és a hivatalos jelentésekkel szemben komoly feszültség tapasztalható a térségben, elsősorban Izraelre és Jordániára jelentve különös veszélyt — véli a külpolitikai magazin, kiemelve a Tanf határátkelő Irak és Szíria melletti helyszínét, amely az amerikai csapatok bejelentett kivonulása miatt külön komplikálhatja a helyzetet.

A szíriai síiták és szunniták közötti ellentét mindezt tovább fokozhatja. Ezen irányzatok most komoly harcokat folytatnak egymással annak érdekében, hogy melyikük lesz képes jobban kihasználni a fegyvercsempészésre alkalmas, kevesebb figyelmet kapó határátkelőket – hívja fel a figyelmet a Jerusalem Center for Public Affairs,  amely olyan politikai vákuumot említ, ahol a kontrollhiányos helyzet miatt esélyesebb a terrorszervezetek egymás melletti rivalizálásával az intenzívebb fegyvercsempészet is.

Foto: Jerusalem Center for Public Affairs

Ráadásul az irániak közvetlenül a Jordán határ mentén a síita iszlamisták számára sokat jelentő vallási zarándokhelyeket „fedeztek fel”, ami csak tovább destabilizálhatja a területeket. Jordán szakértők szerint olyannyira komoly a helyzet, hogy ma a jordán király és az iraki miniszterelnök között ez a téma számít a legfontosabb rendezésre váró feladatnak.

A friss jelentés arra is felhívja a figyelmet, hogy a másik Izrael elpusztítására felesküdött szervezet, a Hezbollah ugyancsak érintett határ menti fegyvercsempészési és titkos alagút építési projektben. Ez különösen igaz az Aszad szír elnök ellen harcoló szunniták által hátrahagyott Daara térségére.

A Jerusalem Center for Public Affairs úgy véli, hogy a folyamatos Irán-szponzorálta csempészési kísérletek mögött világos szándék húzódik: megerősíteni a Hamászt és mindazon szervezeteket, amelyek az iszlám terrorizmus szolgálatában állhatnak Ciszjordániában.