A Holokauszt idején elvett ingatlanok ügyében figyelmeztette Boszniát az EU

Az EU határozatban szólította fel a balkán államot arra, hogy rendezze a tulajdonuktól megfosztott személyek jogviszonyát.

Az EU állásfoglalásában rámutatott, hogy „nem áll rendelkezésre átfogó jogalkotási keret a visszaigénylési követelések kezelésére”, és felszólította Bosznia-Hercegovina vezetőségét arra, hogy „biztosítsa a tulajdonhoz való jogot” azok esetében, akiket a Holokauszt idején fosztottak meg tulajdonuktól.

A határozatba foglaltakat a boszniai zsidóság egyik vezetője, Jakob Finc is örömmel fogadta. „Az Európai Parlamentnek ezen szavazása jelentőségteljes felhívást intéz egy régóta várt jogi lépés mellett, amellyel Bosznia igazságot szolgáltathatna a Holokauszt túlélők, valamint családjaik számára, ahogy a zsidó közösségek és más vallási közösségek számára is” – hangsúlyozta Finc közleményében.

A Jerusalem Post emlékeztet: 1995-ben már felállítottak Boszniában egy átmeneti tanácsot azoknak az eseteknek a kivizsgálására, ahol egyének próbálták meg visszaszerezni korábban elrabolt tulajdonukat, ám akkor a zsidó közösségek által közösen használt épületeket nem juttatták vissza.

Bosznia-Hercegovina területén napjainkban közel 1 000 főre becsülhető a zsidóság létszáma. Noha a második világháborút megelőzően ugyanez a szám 14 000 volt, és a közösség nagy része – csaknem 12 000 fő – az ország fővárosában, Szarajevóban élt.