Zsidó sportdráma a ma kezdődő Cseh Filmkarneválon

A legjobb cseh filmekkel ma kezdődik a budapesti Toldi Moziban az a fesztivál, amelyen egy zsidó sportdrámát is bemutatnak.

Idén hatodik alkalommal rendezik meg a fővárosban a Cseh Filmkarnevált, a 2018-as év legjobb cseh filmjeinek seregszemléjét. Az idei rendezvény az új arcok, a filmes debütálások és műfaji kísérletezés éve – olvasható a szervezők tájékoztatójában.

A kínált menü felvonultatja a klasszikus cseh humort, de a formailag igényesebb filmek kedvelőinek is szól. A jelenleg zajló hivatalos család hete keretein belül a szervezők is a család témáját jelölték meg fő motivumnak: a Hétvégi ház eladó című nyitófilm a családi vagyon eladása ürügyén humorosan vizsgálja a megromlott családi viszonyokat, a Domestik a családalapításra való patologikus alkalmatlanságot elemzi.

A mától vasárnapig tartó fesztiválon bemutatott tucatnyi film elsőként kerül magyar mozikba. Például Az elárult arany című alkotás is, amelynek története egy zsidó sportember második világháborús drámája. A megtörtént eseményt feldolgozó dráma 1938-ban, Csehszlovákia német megszállása alatt kezdődik, amikor a kosárlabda válogatott zsidó származású edzője egyik napról a másikra eltűnik. Természetesen a szerelem és szenvedély sem maradhat ki a filmből – legalább is a szervezők ismertetője szerint.

Az elárult arany / Zlatý podraz #CsehFilmkarnevál – Trailer 2.

Egy történet a szenvedélyes szerelemről, a kosárlabdáról és az életeket befolyásoló politikáról. A film története 1938-ban, Csehország német megszállása alat…

Érdekesnek látszik a Miss Hanoi című krimi, amelyik a Csehországban élő vietnámi közösség egzotikus világába ad betekintést, vagy a családi veszteségekre utaló, 1968-as vonatkozású történelmi alkotás a magát köztéren felégető diákhőst megidéző Jan Palach című film.
A vetítéseket követő beszélgetéseken három film alkotóival személyesen is találkozhatnak a Toldi moziban. A Hétvégi ház eladó után vendég lesz Tomáš Pavlíček rendező és Bárdos Judit színésznő, a Domestik után Adam Sedlák rendező, Jiří Konvalinka színművész és Jakub Jíra producer, a Miss Hanoi után pedig Zdeněk Viktora rendező és producer, valamint Ha Thanh Špetlíková színésznő.

További információkért lásd itt és itt.

http://toldimozi.hu/filmek/cseh-filmkarneval-2019-az-elarult-arany?het=2019-7&fbclid=IwAR20IpKgCf24419T8AMEM9YpPmPyFOtPXYu71njltQoEBhfob5f47Kcszy4